Nie wiem w jaki sposób mogłabym wyrazić swoje uwielbienie dla takich ciast – staromodnych i nieskomplikowanych, a jednocześnie pysznych – takich, na które ochotę mamy zawsze i które nie wprawiają naszych gości w zakłopotanie. Tymczasem w cukierniach mamy pełen wachlarz pięknie przyozdobionych ciast i tortów, jednak powiedzmy sobie szczerze- wszystkie razem wzięte bez dłuższego zastanowienia oddałabym za jeden porządny kawałek domowego placka z owocami. Ciasto, na które przepis znajdziesz poniżej, początkowo miałam zamiar upiec z truskawkami, jednak kiedy w supermarkecie znalazłam kilka pojemniczków z przecenionymi, choć ładnymi jeszcze jeżynami, nie mogłam się oprzeć. Nie znoszę marnowania żywności. W rezultacie bonus okazał się podwójny – delikatny waniliowo-cytrynowy placek z zatopionymi soczystymi kąskami. Aha, i nie musisz już ucierać cukru z żółtkami – tym właśnie różnią się wegańskie ciasta od zwykłych, że odejmują wiele przykrych obowiązków, a efekt i tak wychodzi taki sam – ciasto jest delikatne i puszyste.
Składniki:
400g pszennej mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 ¼ szklanki cukru
150 ml bezwonnego oleju (np. z pestek winogron)
350ml mleka sojowego
ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii (może być też cukier waniliowy)
skórka starta z 1 cytryny
250g jeżyn
odrobina cukru pudru do oprószenia (opcjonalnie)
Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Blachę o wymiarach około 35x21cm natłuść i oprósz mąką.
Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier (i cukier waniliowy, jeżeli go używasz), zamieszaj i odstaw na bok.
W kolejnej misce połącz ze sobą olej oraz mleko, dodaj do nich skórkę z cytryny oraz ziarenka wanilii, zamieszaj i przelej całość do suchych składników. Mieszaj ciasto do uzyskania gładkiej masy. Przelej je do przygotowanej formy, a na jego powierzchni równomiernie porozrzucaj przygotowane owoce. Od razu wstaw do piekarnika na około 45 minut – ciasto powinno być delikatnie zarumienione. Wyjmij, pozostaw do przestudzenia i podawaj oprószone cukrem pudrem.
Ilość porcji umowna
Czy masz wersję tego przepisu z jakąś mąką bezglutenową? :-)
OdpowiedzUsuńJeszcze co prawda nie próbowałam, będę musiała :) myślę, że można wypróbować mąkę jaglaną z dodatkiem skrobi kukurydzianej. Przetestuję i dam znać :)
UsuńZastapic maka kokosowa,albo migdalowa
Usuńommmmmm muszę koniecznie zrobić :*
OdpowiedzUsuńmogę dać mleko migdałowe, nieprawdaż?
OdpowiedzUsuńPrawdaż :)
UsuńNie mam talentu do pieczenia ciast, ale przepis wydaje się na tyle prosty, że nawet ja powinnam sobie poradzić. Zbyt dobre zdjęcie wstawiłaś. Tylko zgłodniałam z rana :)
OdpowiedzUsuńZabieraj się za pieczenie, dasz radę - przepis prostszy niż te na ciasta z pudełka ;)
UsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCzy spróbowałaś już może połączenia mąki jaglanej i skrobii kukurydzianej? zależy mi na proporcjach tych mąk, jestem początkującym cukiernikiem ;)
OdpowiedzUsuńPróbowałam mieszanki mąk jaglanej, ryzowej i skrobii kukurydzianej, natomiast samej jaglanej i kkukurydzianej nie, ale zaryzykowalabym proporcje jaglana kukurydziana 3:1
UsuńDzięki za odpowiedź! W zasadzie zrobiłam wszystko bardzo na wyczucie i placek wyszedł pyyyszny! Tak więc również dziękuję za inspirację, będę na pewno wracać do tego przepisu!;)
UsuńZdziwiła mnie tylko konsystencja ciasta przed upieczeniem. Nie wiem czy taki jego urok, czy kwestia innych mąk niż pszenna, ale było strasznie lejące.. jak na naleśniki, albo i jeszcze rzadsze.
Pozdrawiam!
Super, bardzo się cieszę :)a konsystencja ciasta bezglutenowego przed upieczeniem zazwyczaj jest bardzo płynna, bo gdyby tak nie było ciasto wyszłoby suche, więc nie ma się czym przejmować ;) pozdrawiam
UsuńNajlepszy przepis na szybkie i pyszne ciasto!
OdpowiedzUsuńMega fajny, prosty przepis. Zrobiłam z mąki orkiszowej 50/50 białej i pełnoziarnistej oraz mnóstwem jabłek i wyszedł super placek jabłkowy :) Będe korzystać. Pozdrawiam, Ania
OdpowiedzUsuńUpieczony,pyszny,leciutki.Dodalam brzoskwinie zamiast jezyn.Dziekuje za przepis.Bedzie w czestym uzyciu 😉😉
OdpowiedzUsuńWielkie dzięki za przepis. Boskie ciasto! Łatwe, tanie i pyszne. Tylko zdecydowanie za dużo cukru, dla mnie z połową tej ilości jest już mocno słodko.
OdpowiedzUsuńBardzo dobre ciasto wychodzi gdy zastąpimy mąkę pszenną mąką gryczaną, mleko wodą, jako owoców użyjemy drobno pokrojonych jabłek i zredukujemy ilość cukru do niecałej szklanki cukru trzcinowego.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda ten placek. Dawno nie jadłam placka z owocami :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCzy może być mleko owsiane waniliowe?
OdpowiedzUsuńPyszne!!! Jestem w szoku, ze takie świetne wyszlo bez jaj i innych sklejaczy. Wchodzi na stale do repertuaru 😘
OdpowiedzUsuń