Bardzo przyjemnie się ją przygotowuje, smakuje doskonale i syci, choć bez nieprzyjemnego efektu przejedzenia. Najbardziej lubię tego typu obiady zabierać ze sobą do pracy (wówczas ciecierzycę polecam zapakować osobno, aby moc ją podgrzać), ponieważ są niezwykle wygodne i zdrowe, i zdecydowanie stanowią lepszy wybór niż inne słodkie bezwartościowe przekąski, po których zaraz czujemy się głodni. Ta sałatka jest lekka, ale też jednocześnie nasyci Cię na dłużej, a to dzięki ciepłej ciecierzycy, smakowicie podpieczonej w przyprawie curry. Ostatnio uwielbiam wcielać natkę pietruszki w rolę sałaty, ale równie dobrze możesz wykorzystać tutaj na przykład rukolę, szpinak lub inne zielone liście.
Składniki:
1 mała czerwona cebula
250g pomidorków koktajlowych
1 pęczek natki pietruszki
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka syropu klonowego
skórka starta z 1 cytryny
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
1 ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy
1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
1 ząbek czosnku
Cebulę przekrój na pół i posiekaj w piórka, pomidorki poprzekrawaj na połówki, a natkę porwij na mniejsze listki. Całość przełóż do miski i dopraw 2 łyżkami oliwy, syropem klonowym, skórką oraz sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Zamieszaj i odstaw na bok.
Na patelni rozgrzej kolejną łyżkę oliwy i wrzuć ugotowaną cieciorkę. Podsmażaj ją przez chwilę, a w międzyczasie wymieszaj ze sobą ostatnią łyżkę oliwy, przeciśnięty ząbek czosnku oraz przyprawę curry. Dorzuć je do ciecierzycy, zamieszaj, aby dokładnie pokryła się przyprawami i smaż jeszcze przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Pomidorki z cebulą i natką rozłóż do dwóch misek, a na wierzch wyłóż ciepłą ciecierzycę i podawaj.
2 porcje
Uwielbiam ciecierzycę, najlepiej taką na ostro z papryką i kurkumą. Takie połączanie mogłabym jeść codziennie i chyba nigdy by mi się nie znudziło. Nie przepadam za pomidorami, ale może uda mi się tego typu zestawienie połączyć z innymi warzywami. Super pomysł. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń