wtorek, 14 czerwca 2016

Najprostszy wegański placek z owocami


Nie wiem w jaki sposób mogłabym wyrazić swoje uwielbienie dla takich ciast – staromodnych i nieskomplikowanych, a jednocześnie pysznych – takich, na które ochotę mamy zawsze i które nie wprawiają naszych gości w zakłopotanie. Tymczasem w cukierniach mamy pełen wachlarz pięknie przyozdobionych ciast i tortów, jednak powiedzmy sobie szczerze- wszystkie razem wzięte bez dłuższego zastanowienia oddałabym za jeden porządny kawałek domowego placka z owocami. Ciasto, na które przepis znajdziesz poniżej, początkowo miałam zamiar upiec z truskawkami, jednak kiedy w supermarkecie znalazłam kilka pojemniczków z przecenionymi, choć ładnymi jeszcze jeżynami, nie mogłam się oprzeć. Nie znoszę marnowania żywności. W rezultacie bonus okazał się podwójny – delikatny waniliowo-cytrynowy placek z zatopionymi soczystymi kąskami. Aha, i nie musisz już ucierać cukru z żółtkami – tym właśnie różnią się wegańskie ciasta od zwykłych, że odejmują wiele przykrych obowiązków, a efekt i tak wychodzi taki sam – ciasto jest delikatne i puszyste. 


Składniki:
400g pszennej mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 ¼ szklanki cukru
150 ml bezwonnego oleju (np. z pestek winogron)
350ml mleka sojowego
ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii (może być też cukier waniliowy)
skórka starta z 1 cytryny 
250g jeżyn
odrobina cukru pudru do oprószenia (opcjonalnie)


Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Blachę o wymiarach około 35x21cm natłuść i oprósz mąką.

Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier (i cukier waniliowy, jeżeli go używasz), zamieszaj i odstaw na bok. 

W kolejnej misce połącz ze sobą olej oraz mleko, dodaj do nich skórkę z cytryny oraz ziarenka wanilii, zamieszaj i przelej całość do suchych składników. Mieszaj ciasto do uzyskania gładkiej masy. Przelej je do przygotowanej formy, a na jego powierzchni równomiernie porozrzucaj przygotowane owoce. Od razu wstaw do piekarnika na około 45 minut – ciasto powinno być delikatnie zarumienione. Wyjmij, pozostaw do przestudzenia i podawaj oprószone cukrem pudrem. 

Ilość porcji umowna

18 komentarzy:

  1. Czy masz wersję tego przepisu z jakąś mąką bezglutenową? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze co prawda nie próbowałam, będę musiała :) myślę, że można wypróbować mąkę jaglaną z dodatkiem skrobi kukurydzianej. Przetestuję i dam znać :)

      Usuń
    2. Zastapic maka kokosowa,albo migdalowa

      Usuń
  2. mogę dać mleko migdałowe, nieprawdaż?

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie mam talentu do pieczenia ciast, ale przepis wydaje się na tyle prosty, że nawet ja powinnam sobie poradzić. Zbyt dobre zdjęcie wstawiłaś. Tylko zgłodniałam z rana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zabieraj się za pieczenie, dasz radę - przepis prostszy niż te na ciasta z pudełka ;)

      Usuń
  4. Czy spróbowałaś już może połączenia mąki jaglanej i skrobii kukurydzianej? zależy mi na proporcjach tych mąk, jestem początkującym cukiernikiem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Próbowałam mieszanki mąk jaglanej, ryzowej i skrobii kukurydzianej, natomiast samej jaglanej i kkukurydzianej nie, ale zaryzykowalabym proporcje jaglana kukurydziana 3:1

      Usuń
    2. Dzięki za odpowiedź! W zasadzie zrobiłam wszystko bardzo na wyczucie i placek wyszedł pyyyszny! Tak więc również dziękuję za inspirację, będę na pewno wracać do tego przepisu!;)
      Zdziwiła mnie tylko konsystencja ciasta przed upieczeniem. Nie wiem czy taki jego urok, czy kwestia innych mąk niż pszenna, ale było strasznie lejące.. jak na naleśniki, albo i jeszcze rzadsze.
      Pozdrawiam!

      Usuń
    3. Super, bardzo się cieszę :)a konsystencja ciasta bezglutenowego przed upieczeniem zazwyczaj jest bardzo płynna, bo gdyby tak nie było ciasto wyszłoby suche, więc nie ma się czym przejmować ;) pozdrawiam

      Usuń
  5. Najlepszy przepis na szybkie i pyszne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mega fajny, prosty przepis. Zrobiłam z mąki orkiszowej 50/50 białej i pełnoziarnistej oraz mnóstwem jabłek i wyszedł super placek jabłkowy :) Będe korzystać. Pozdrawiam, Ania

    OdpowiedzUsuń
  7. Upieczony,pyszny,leciutki.Dodalam brzoskwinie zamiast jezyn.Dziekuje za przepis.Bedzie w czestym uzyciu 😉😉

    OdpowiedzUsuń
  8. Wielkie dzięki za przepis. Boskie ciasto! Łatwe, tanie i pyszne. Tylko zdecydowanie za dużo cukru, dla mnie z połową tej ilości jest już mocno słodko.

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP