W sklepach wybór wegetariańskich past do kanapek jest bardzo duży, jednak prawda jest taka, że żadna z nich nie może równać się z tą, którą przygotujemy sobie sami w domu. Poniższa jest rewelacyjna, o niezwykle interesującym smaku, który może niektórym przypominać aromat pasty rybnej, co jest idealnym rozwiązaniem dla wegetarian; zawdzięcza go ona obecności suszonych pomidorów oraz delikatnej cebulce szalotce. I oczywiście orzechom włoskim, które magazynują cenne pokłady najzdrowszych kwasów tłuszczowych i wnoszą pyszny wytrawny akcent do naszej pasty.
Składniki:
1 ½ szklanki orzechów włoskich
4 suszone pomidory w oliwie
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 mała szalotka drobno posiekana
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Szczypta soli i pieprzu
Orzechy drobno posiekaj i przełóż do blendera lub robota kuchennego. Dodaj suszone pomidory, koncentrat, posiekaną cebulę, sos sojowy oraz sok z cytryny i zmiksuj całość do uzyskania gładkiej pasty. Przełóż do miski, dodaj posiekany szczypiorek oraz sól i pieprz, a następnie zamieszaj. Pasta gotowa. Przechowuj ją w lodówce i podawaj z dowolnym ulubionym pieczywem. Pasta najlepiej smakuje po „przegryzieniu” przez jedną noc.
orzechy włoskie i suszone pomidory - zdecydowanie to wystarczy mi do szczęścia i chęci by zrobić tą pastę! <3
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smakowicie, muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńWow super 😊. Wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńPrawie całą porcję wchłonęła mięsożerna część rodziny - zaskoczeni, że to z orzechów ;) Pyszka! (tylko nie zdążyła się przegryźć...)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :)
UsuńBardzo smaczna i niezwykle sycąca pasta, która weszła już na stałe do mojego repertuaru śniadaniowego. Dziękuję za inspirację!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Renata R
Doskonały przepis.Do tej pory orzechy u mnie były w słodkich wypiekach lub jako przekąska,a mam ich dużo,bo rosną w ogrodzie.Zupełnie coś innego i pysznego.Dziękuję.
OdpowiedzUsuńPrzepis świetny, czy orzechy wcześniej namoczyć?
OdpowiedzUsuńSuper! Że świeżym chlebem jaglanym na niedzielne śniadanko!
OdpowiedzUsuńPyszna dziekuje dodalam troche wody przegotowanej zeby byla bardziej kremowa
OdpowiedzUsuńPyszna!
OdpowiedzUsuńPasta palce lizać 🤤
OdpowiedzUsuńŚwietne!
OdpowiedzUsuńTa pasta musi smakować wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńPasta pycha
OdpowiedzUsuńCzy można czymś zastąpić lub pominac sos sojowy?
OdpowiedzUsuńA czy cebula jest bardzo wyczuwalna?
OdpowiedzUsuń