sobota, 9 stycznia 2016

Ziemniaczane łódeczki zapiekane z wędzonym tofu

Ziemniaki to bulwy przez nas niedoceniane, a zupełnie niepotrzebnie, bo zawierają wiele cennych składników. Złą sławę zyskały lądując przeważnie obok kotleta polane mięsnym, tłustym sosem. Tymczasem odpowiednio przygotowane mogą stanowić lekkie, a przy tym bardzo sycące i rozgrzewające danie. Watro po nie sięgać zwłaszcza teraz, kiedy różnorodność innych warzyw za bardzo nas nie rozpieszcza. Ja uwielbiam ziemniaki podane w różnego rodzaju zapiekanych formach, a we własnych łódeczkach prezentują się nadzwyczaj ciekawie. Poniższy przepis nie wymaga dużego nakładu pracy, trzeba sobie jednak zarezerwować nieco więcej czasu na pieczenie ziemniaków, przy czym najlepiej wybrać duże odmiany przeznaczone do pieczenia i frytek. Wędzone tofu podsmażone z cebulką nada wspaniały aromat, kokosowe mleko kremową fakturę, a posikany szczypiorek nieco świeżości. Przepyszne, polecam!


Składniki:
6 dużych ziemniaków
2 kostki (około 350g) wędzonego tofu
1 duża cebula
2 łyżki oliwy
3 łyżki posiekanego szczypiorku 
2 małe ząbki czosnku
½ szklanki gęstego mleka kokosowego
szczypta soli i pieprzu


Piekarnik rozgrzej do 200 °C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Ziemniaki umyj, osusz i przekrój na połówki. Ponakłuwaj je widelcem i wyłóż na przygotowaną blachę. Wstaw do piekarnika i piecz około 1 godziny, do momentu, aż staną się miękkie.

W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki. Tofu pokrój na małe paseczki, a cebulę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią posiekaną cebulę. Smaż na średnim ogniu 3-4 minuty, aż się zeszkli i lekko zbrązowieje, a następnie dodaj paseczki tofu i smaż kolejne 5 minut. Całość przełóż do dużej miski.

Kiedy ziemniaki będą gotowe, wyjmij je z piekarnika i pozostaw do przestudzenia na jakieś 10 minut. Za pomocą małego nożyka odetnij spieczoną skórkę, łyżką wydobądź wnętrze ziemniaka (ostrożnie, aby nie uszkodzić łódeczki) i przełóż je do innej miski lub garnka. Tak postępuj z każdą połówką. Za pomocą praski rozgnieć ziemniaki na gładkie puree (ważne jest, aby to zrobić póki są ciepłe, w przeciwnym razie powstaną grudy). Przełóż je do miski z cebulą i tofu, dodaj też szczypiorek, mleko kokosowe, przeciśnięty czosnek, dodaj szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. 

Uzyskaną ziemniaczaną masą napełniaj kolejno puste łódeczki i układaj na tej samej blasze, na której piekły się ziemniaki. Wstaw do piekarnika (200°C) i zapiekaj przez 10-15 minut. Gotowe!

Oczywiście ziemniaczki można przygotować z wyprzedzeniem, potem wystarczy je tylko zapiec i pyszny obiad gotowy.

12 łódeczek/4 porcje

7 komentarzy:

  1. to coś dla mnie, uwielbiam pieczone ziemniaki, a w tym wydaniu muszą smakować genialnie - szczególnie z wędzonym tofu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeju! ale to musiało być pyszne! Zgłodniałam :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja uwielbiam ziemniaki, w każdej postaci! Mega przepis, a zdjęcia takie, żę aż się głodna zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O ludzie, ale to bosko wygląda! :) Wędzone tofu górą <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie wyglądają ! A ten talerz mnie zachwyca :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jem wgl ziemniaków - a w samym zdjęciu tych po prostu się zakochałam!
    Chcę jeść, jeść, jeść! :D

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP