Ten przepis bardzo lubię, ponieważ zawiera stosunkowo niewielką ilość składników, a burgery wychodzą bardzo delikatne i aromatyczne, stanowiąc przy tym sycący obiad. Można podać je osobno na przykład do ryżu czy ziemniaków, można też włożyć w przekrojoną pełnoziarnistą bułkę z dodatkiem warzyw i chyba w takiej formie są najbardziej atrakcyjne. Wybierając fasolkę sięgnęłam po odmianę kidney, której różowy kolor idealnie sprawdza się w burgerach sprytnie udając mięsny składnik.
Składniki:
2 puszki fasoli kidney (około 420g po odsączeniu)
1 łyżka oliwy plus jeszcze trochę do posmarowania burgerów
1 duża cebula pokrojona w drobną kosteczkę
2 ząbki czosnku drobno posiekane
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
120g pieczarek pokrojonych w drobną kosteczkę
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
odrobina mąki do posypania
4 pełnoziarniste bułki, zielone liście (sałata, szpinak, rukola) i awokado (lub inne dowolne warzywa) do podania
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć posiekaną cebulę i podsmaż ją pod przykryciem przez 5 minut, aż nieco zmięknie. Dodaj czosnek, kolendrę i gałkę muszkatołową, a po 1 minucie dorzuć też posiekane grzyby i smaż całość kolejne 5 minut.
Fasolkę przełóż do większej miski i rozgnieć ją za pomocą widelca. Dodaj do niej zawartość patelni, posiekaną natkę, sól i pieprz, a następnie wszystkie składniki połącz ze sobą zagniatając rękoma przez 2-3 minuty.
Rozgrzej patelnię grillową. Masę podziel na 4 części, każdą formuj w burgery o grubości około 2 cm, posypując je mąką. Obie strony każdego z nich posmaruj za pomocą pędzelka delikatną warstwą oliwy, a następnie układaj na rozgrzanej patelni i smaż po 5 minut z każdej strony.
Podawaj w przekrojonej bułce z dodatkiem sporej ilości warzyw.
4 porcje
Do złudzenia przypominają miesne :D A na pewno są zdrowsze i smaczniejsze :)
OdpowiedzUsuńPycha :) Też lubię robić fasolowe :)
OdpowiedzUsuńWyglądają mega smacznie :)
OdpowiedzUsuńMoże być fasola gotowana a nie z puszki ?
OdpowiedzUsuń