wtorek, 20 czerwca 2017

Wegański bezglutenowy placek z truskawkami

To niesprawiedliwe, że sezon na te wspaniałe owoce trwa tak krótko – nic dziwnego, bo wszystko co dobre szybko się kończy. Niemniej jednak należy docenić to, co mamy. A mamy pełnię sezonu truskawkowego. Kiedy myślę o tych soczystych czerwonych kąskach, przed oczami stają mi cudowny placek z truskawkami oraz truskawkowy kompot, którym częstowano dzieci w przedszkolu. Pewne czasy już nie wrócą, za to pewne potrawy z przeszłości z pewnością pomogą nam się zmierzyć z przyszłością. Poniższy przepis zgrabnie łączy w sobie te dwa aspekty – to wciąż dobrze nam znany placek z owocami, w nowoczesnej, żądnej zdrowotności współczesnej odsłonie. Po kawałek (a nawet kilka) spokojnie mogą sięgnąć osoby z wszelkiego rodzaju alergiami – to ciasto powstało głównie z myślą o nich.


Składniki na płaską formę o wymiarach około 35x25cm:
3 dojrzałe banany
2 łyżki mielonego siemienia lnianego plus 3 łyżki ciepłej wody
4 łyżki oleju kokosowego
1 szklanka (200ml) roślinnego mleka
1 1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki ryżowej 
4-5 łyżek ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
300g truskawek obranych z szypułek i pokrojonych w ćwiartki


Piekarnik rozgrzej do 180ºC. Formę wyłóż papierem do pieczenia i natłuść. 

Obrane banany, siemię namoczone w ciepłej wodzie, olej oraz mleko przełóż do miski i za pomocą ręcznego blendera zmiksuj na gładką masę. Wsyp teraz pozostałe składniki i mieszaj do momentu ich połączenia i uzyskania w miarę gładkiego ciasta. Przelej je do przygotowanej formy, a na wierzch ciasta rozrzuć mniej więcej równomiernie kawałki owoców. Wstaw do piekarnika na mniej więcej 35-40 minut (w zależności od piekarnika, ciasto powinno być ładnie zarumienione, a patyczek wbity w środek suchy). Pozostaw do przestudzenia i podawaj.

13 komentarzy:

  1. wyglada apetycznie :-)))
    , na jaką blachę ( wymiary ? ) są podane składniki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) jest napisane przy składnikach - 35x25cm. Może być oczywiście o nieznacznie innych wymiarach, ciasto będzie wówczas trochę wyższe lub niższe :)

      Usuń
    2. w ten upał niedowidzę ;-) Będę piekła jutro :-)

      Usuń
    3. Haha, ja w takim wypadku wstawiam ciasto do piekarnika i szybko uciekam w najbardziej odległy kąt mieszkania :D

      Usuń
  2. Czy można czymś zastąpić banany ? Siostra ma uczyulenie ;c

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co prawda nie próbowałam innej wersji niż tej z bananami, ale może spróbowałabym, przecieru jabłkowego (1 szklanka) lub jedna kostka naturalnego tofu zmiksowana z 1 szklanką roślinnego mleka :) Można też spróbować dać 1 szklankę mąki ryżowej i 1/2 szklanki skrobii kukurydzianej, a banany w ogóle pominąć. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Super przepis! Czy mozna zastapic make ryzowa podana w tym przepisie jakas inna maka? Np tapiokowa lub kukurydziana? Z gory dzieki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że tak, proszę eksperymentowaćr :) pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Olej kokosowy rafinowany czy nie rafinowany

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być i taki, i taki, może być też inny olej, np z pestek winogron lub ryżowy.

      Usuń
  5. Czy na mące niepelnoziarnistej ryżowej tez będzie dobry ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Dwa razy już zrobilam, co prawda na zwykłej mące, i wyszło mi płaskie prawie jak naleśnik. Co może być powodem???

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP