sobota, 17 czerwca 2017

Domowe mleko kokosowe

Produkcja roślinnego mleka w domu bywa uzależniającym procesem – nic w tym dziwnego biorąc pod uwagę fakt, że u jej podstawy leży chęć zaoszczędzenia trochę grosza w domowym budżecie. Bo przyznajmy – mleka roślinne bywają kosztowne, a najbardziej kosztowne zaś te wykonane z orzechów. Jednak nie tylko sam koszt ma znaczenie (aczkolwiek ma dość istotne zwłaszcza, kiedy podobnie jak my zużywasz około 1 litra mleka dziennie), liczy się też jakość i smak – żadne bowiem kupne mleko nie może się równać z tym domowym – świeżym i tak intensywnym w smaku, że można je pić wprost z butelki. W przypadku surowca mleka kokosowego, sięgnij po wiórki kokosowe bez dodatku dwutlenku siarki, a najlepiej wybierz się do sklepu ekologicznego po te ekologiczne – najlepszej jakości. Poniżej przedstawiam moje dwa ulubione przepisy – jeden na rzadsze mleko, idealne do owsianek, koktajli, drugie natomiast gęste i tłuste, podobne do tego z puszki, które idealnie nada się do sosów, zup czy zapiekanek. 



Rzadsze mleko kokosowe:
200g wiórek kokosowych 
1 litr wody źródlanej


Wiórki przesyp do dużego słoika (lub wprost do blendera) i zalej podgrzaną, gorącą wodą źródlaną. Pozostaw całość do namoczenia na minimum 2 godziny (może być też kilka godzin), po czym miksuj całość w blenderze przez 2-3 minuty. Przygotuj butelkę lub słoik z lejkiem wyłożonym podwójną warstwą gazy. Gotowe mleko odsącz przez gazę, dokładnie ją dociskając. Produkt uboczny w postaci kokosowego „twarożku” zachowaj – przyda się do wykorzystania – możesz zrobić z niego pastę do smarowania pieczywa lub dodać do ciast. 

Rzadsze mleko kokosowe przetrwa w lodówce 1 dobę. 


❈❊❋ ❈❊❋ ❈❊❋ ❈❊❋ ❈❊❋ ❈❊❋ ❈❊❋ ❈❊❋ ❈❊❋ ❈❊❋ ❈❊❋ ❈❊❋ ❈❊❋ 


Gęste mleko kokosowe (odpowiednik tego z puszki):


200g wiórek kokosowych 
2 szklanki wody źródlanej


Wiórki przesyp do słoika i zalej 1 szklanką gorącej wody źródlanej. Zostaw do namoczenia przez kilka godzin. Przelej zawartość do blendera i miksuj przez 2-3 minuty. Odsącz mleko w podobny sposób, jak w przypadku mleka rzadkiego. Tym razem jednak miksujemy podwójnie – odsączony „twarożek” przełóż ponownie do blendera, dodaj kolejną szklankę wody i ponownie miksuj przez 2-3 minuty. Ponownie odsącz do pierwszej części mleka. 

Gęste mleko kokosowe przetrwa w lodówce 2-3 doby.

2 komentarze:

  1. Świetny pomysł, jestem właśnie w trakcie zapoznawania się z takimi przepisami, chętnie skorzystam z Twoich podpowiedzi <3 a mleko kokosowe, to cudowny wynalazek jakże prosty w wykonaniu, dziękuję, ze podzieliłaś się nim tutaj z nami :)

    Świetny, mądry blog, na pewno się tutaj rozgoszczę :D
    Pozdrawiam
    Asia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo i mam nadzieję, że przepisy będą służyły ;) dziękuję za miłe słowa, pozdrawiam :)

      Usuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP