czwartek, 22 czerwca 2017

Młode ziemniaczki zapiekane z młodym czosnkiem

Oto doskonała para w sezonie. Młode ziemniaki wszyscy uwielbiamy, młody czosnek zaś ma szczególny aromat, który czuć już podczas odrywania ząbków. Podczas zapiekania cudownie się karmelizują - zanika ostry smak i pojawia się cudowna słodycz, dzięki czemu można je zajadać niczym cukiereczki. Doskonale się sprawdza jako samodzielny posiłek lub dodatek do obiadu, jednak jak dla mnie – idealna przekąska na wieczór przed telewizorem.


Składniki:
1kg młodych ziemniaków (najlepiej mniejszych rozmiarów)
2 główki młodego czosnku
3-4 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku


Piekarnik rozgrzej do 200°C. Przygotuj dużą formę lub blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Ziemniaki obierz, dokładnie opłucz i przekrój na połówki. Wrzuć je na wrzącą wodę i gotuj przez 5-7 minut. Odcedź i osusz. Wyłóż je na przygotowaną blachę. Czosnek podziel na ząbki i dorzuć je do ziemniaków. Całość polej olejem i dokładnie zamieszaj. Na koniec dopraw solą i pieprzem i wstaw do piekarnika na 40-50 minut (w zależności od piekarnika) – ziemniaczki powinny być ładnie zarumienione i chrupiące. 

Porcja dla 2 osób.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP