To niesprawiedliwe, że sezon na te wspaniałe owoce trwa tak krótko – nic dziwnego, bo wszystko co dobre szybko się kończy. Niemniej jednak należy docenić to, co mamy. A mamy pełnię sezonu truskawkowego. Kiedy myślę o tych soczystych czerwonych kąskach, przed oczami stają mi cudowny placek z truskawkami oraz truskawkowy kompot, którym częstowano dzieci w przedszkolu. Pewne czasy już nie wrócą, za to pewne potrawy z przeszłości z pewnością pomogą nam się zmierzyć z przyszłością. Poniższy przepis zgrabnie łączy w sobie te dwa aspekty – to wciąż dobrze nam znany placek z owocami, w nowoczesnej, żądnej zdrowotności współczesnej odsłonie. Po kawałek (a nawet kilka) spokojnie mogą sięgnąć osoby z wszelkiego rodzaju alergiami – to ciasto powstało głównie z myślą o nich.
Składniki na płaską formę o wymiarach około 35x25cm:
3 dojrzałe banany
2 łyżki mielonego siemienia lnianego plus 3 łyżki ciepłej wody
4 łyżki oleju kokosowego
1 szklanka (200ml) roślinnego mleka
1 1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki ryżowej
4-5 łyżek ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
300g truskawek obranych z szypułek i pokrojonych w ćwiartki
Piekarnik rozgrzej do 180ºC. Formę wyłóż papierem do pieczenia i natłuść.
Obrane banany, siemię namoczone w ciepłej wodzie, olej oraz mleko przełóż do miski i za pomocą ręcznego blendera zmiksuj na gładką masę. Wsyp teraz pozostałe składniki i mieszaj do momentu ich połączenia i uzyskania w miarę gładkiego ciasta. Przelej je do przygotowanej formy, a na wierzch ciasta rozrzuć mniej więcej równomiernie kawałki owoców. Wstaw do piekarnika na mniej więcej 35-40 minut (w zależności od piekarnika, ciasto powinno być ładnie zarumienione, a patyczek wbity w środek suchy). Pozostaw do przestudzenia i podawaj.
wyglada apetycznie :-)))
OdpowiedzUsuń, na jaką blachę ( wymiary ? ) są podane składniki ?
Dziękuję :) jest napisane przy składnikach - 35x25cm. Może być oczywiście o nieznacznie innych wymiarach, ciasto będzie wówczas trochę wyższe lub niższe :)
Usuńw ten upał niedowidzę ;-) Będę piekła jutro :-)
UsuńHaha, ja w takim wypadku wstawiam ciasto do piekarnika i szybko uciekam w najbardziej odległy kąt mieszkania :D
UsuńCzy można czymś zastąpić banany ? Siostra ma uczyulenie ;c
OdpowiedzUsuńCo prawda nie próbowałam innej wersji niż tej z bananami, ale może spróbowałabym, przecieru jabłkowego (1 szklanka) lub jedna kostka naturalnego tofu zmiksowana z 1 szklanką roślinnego mleka :) Można też spróbować dać 1 szklankę mąki ryżowej i 1/2 szklanki skrobii kukurydzianej, a banany w ogóle pominąć. Pozdrawiam :)
UsuńSuper przepis! Czy mozna zastapic make ryzowa podana w tym przepisie jakas inna maka? Np tapiokowa lub kukurydziana? Z gory dzieki :)
OdpowiedzUsuńJasne, że tak, proszę eksperymentowaćr :) pozdrawiam :)
UsuńOlej kokosowy rafinowany czy nie rafinowany
OdpowiedzUsuńMoże być i taki, i taki, może być też inny olej, np z pestek winogron lub ryżowy.
UsuńCzy na mące niepelnoziarnistej ryżowej tez będzie dobry ?
OdpowiedzUsuńDziękuje za szybka odpowiedz :)
UsuńDwa razy już zrobilam, co prawda na zwykłej mące, i wyszło mi płaskie prawie jak naleśnik. Co może być powodem???
OdpowiedzUsuń