środa, 28 czerwca 2017

Boczniaki w wędzonej panierce

Ze wszech miar uwielbiam te wspaniałe grzyby i to nie tylko z tego powodu, że doskonale imitują schabowe. Boczniaki stanowią w kuchni rewelacyjny i wszechstronny składnik, z którego wyczarujesz wiele interesujących dań. Zdaję sobie sprawę, że w internecie przepisów na panierowane boczniaki co niemiara, jednak pozwól że i ja zaproponuję coś od siebie – cudowną chrupiącą panierkę o wędzonym posmaku. Jednocześnie nie mogę przyznać, że jest to zdrowa propozycja, ale od czasu do czasu można, a nawet trzeba grzeszyć. 


Składniki na 2-4porcje:
500g boczniaków (najlepiej tych o większych rozmiarach)
1 szklanka mąki 
4 łyżeczki wędzonej suszonej papryki
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki sproszkowanego suszonego czosnku
sól i pieprz
1 szklanka bułki tartej
olej do smażenia boczniaków


Boczniaki umyj i osusz na papierowym ręczniku. Do większej miski wsyp mąkę, 2 łyżeczki wędzonej papryki, starte ząbki czosnku, sól i pieprz. Wlej wodę i dokładnie zamieszaj, aby powstało gładkie ciasto. Na duży talerz wysyp bułkę tartą, dodaj kolejne 2 łyżeczki wędzonej papryki oraz czosnek w proszku, a także odrobinę soli i pieprzu, po czym zamieszaj. Zabierz się za panierowanie grzybów: każdego boczniaka dokładnie obtocz w cieście, a następnie w bułce tartej (jeżeli zabraknie Ci bułki, dorób kolejną porcję w podanych proporcjach). Na patelni rozgrzej 1cm warstwę oleju. Sprawdź, czy jest gotowy wrzucając odrobinę panierki, Jeżeli zacznie skwierczeć możesz zacząć smażyć boczniaki – na średnim ogniu, 3-4 minuty z każdej strony (nie mniej, gdyż grzyby nie mogą być surowe i twarde). Wyjmij z oleju i układaj kolejno na przygotowanym papierowym ręczniku kuchennym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. 

Podawaj lekko przestudzone do obiadu z ziemniakami, do kanapek lub zajadaj same.


9 komentarzy:

  1. Akurat dziś kupiłam i zastanawiałam się, co z nimi zrobić. I dzięki Tobie już wiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, gorąco polecam - naprawdę powalają na kolana :)

      Usuń
  2. Jadla niedawno po raz pierwszy boczniaki - marynowane i muszeprzyznac ze srednio mi smakowaly, chetnie wyprobowalabym je w innej postaci np. w takiej panierce ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie, myślę, że Ci posmakują :) w takiej postaci lubi je większość znanych mi miesozercow :D

      Usuń
  3. Wow... wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę wypróbować :)
    W wolnej chwili zapraszam do mnie: https://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Super :) boczniaki po prostu kocham <3 chyba nic tak nie udaje schabowego jak one... Pamiętam z lat szczenięcych, rosły sobie za stodołą, było ich pełno, a smak tkwi w pamięci do dziś :)) Teraz niestety tylko kupne zostały, choć noszę się z myślą kupienia grzybni ;)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Za kotleta schabowego w życiu nie dał bym się pokroić (bo niby dlaczego) i jako vege boczniaki pochłaniam w ilościach przemysłowych, ale przyznaję,że z wędzoną papryką nie eksperymentowałem, a receptura i opinion brzmi zachęcająco. Nie ma co,jutro realizuję ten przepis na obiad! Nanananananana 😁

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP