poniedziałek, 26 czerwca 2017

Fit pierożki z kalarepy z farszem paprykowym

Kalarepę bardzo lubię i choć rewelacyjnie smakuje nawet w najprostszej wersji pokrojona w słupki, to absolutnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby wypróbować poniższy przepis. Ba, wręcz trzeba go wypróbować. Warto zrezygnować z tradycyjnego mącznego ciasta na rzecz plasterków kalarepy – w ten sposób pierożki tracą kalorie zyskując jednocześnie na smaku. Poniższe danie może i wygląda na pracochłonne i skomplikowane, ale uwierz mi, w rzeczywistości jest proste i przyjemne. Przepis pochodzi z mojej ulubionej ostatnio książki „Vegan für Fit”. 


Składniki:
2 średniej wielkości kalarepy
4 łyżki oleju
sól morska
1 czerwona papryka
1 i 1/2 cebuli
60g zmielonych na proszek nerkowców
szczypta suszonego oregano
świeżo mielony czarny pieprz
2 pomidory
1/2 pęczka liści bazylii
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka syropu klonowego


Kalarepy obierz i zetrzyj na tarce na cienkie plastry (plastry muszą być naprawdę cienkie, najlepiej prawie jak skóra). W garnku zagotuj lekko osoloną wodę, zdejmij ją z ognia i wrzuć do niej plastry kalarepy. Przykryj i pozostaw je na 10 minut. Odcedź, pozostaw je chwilę na sitku, a następnie przez około 2 minuty osusz dokładnie na papierowym kuchennym ręczniku. Do miski wlej 2 łyżki oleju, dodaj szczyptę soli i wrzuć plastry. Dokładnie wymieszaj i pozostaw do marynowania. 

Aby przygotować nadzienie, paprykę oraz obraną cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć 1/3 pokrojonej cebuli oraz całą paprykę. Smaż około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie warzywa przełóż na deskę i jeszcze dokładnie przesiekaj nożem. Wrzuć do miski, dodaj zmielone nerkowce, oregano oraz sól i pieprz (masa powinna być mocno przyprawiona). Całość dokładnie wymieszaj. 

Teraz możesz zabrać się za formowanie pierożków – sięgnij po plaster kalarepy, na środku nałóż łyżeczkę farszu, przykryj kolejnym plastrem (plastry powinny być zbliżonej średnicy, ewentualnie możesz dociąć brzegi nożem) i dokładnie przyciśnij brzegi. Podobnie postępuj z pozostałymi pierożkami.

Na koniec został sos pomidorowy. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Ząbki czosnku drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć resztę cebuli i czosnek, a po dwóch minutach dodaj pomidory. Smaż całość 5 minut, po czym na koniec wmieszaj posiekane liście bazylii i syrop klonowy, dopraw solą i pieprzem. 

Gotowe pierożki wyłóż na talerz i polej sosem. Podawaj udekorowane liśćmi bazylii i skropione oliwą. 

2 porcje

3 komentarze:

  1. Bardzo oryginalna propozycja, intrygująca :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niecodzienny pomysł na kalarepę i miła, lżejsza odmiana pierożków - bardzo mi się podoba! :))

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP