To jest właśnie to: delikatne,
pyszne, marcepanowe i apetyczne kąski. Jako rodzice czujemy się
wspaniale, mogąc poczęstować dzieci takim zdrowym przysmakiem –
robi się ciepło koło serca na myśl o właściwościach odżywczych
obecnych tu składników.
Składniki:
1 1/2 szklanki blanszowanych migdałów
1/2 szklanki suszonych plastrów mango
1/3 szklanki jasnego syropu ryżowego
ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii
skórka otarta z 1/2 cytryny
szczypta soli
wiórki kokosowe do obtoczenia
Migdały przełóż do blendera
(najlepiej z ostrzem o kształcie S) i zmiksuj na proszek. Plastry
mango mocz przez 15 minut w ciepłej wodzie, po czym dokładnie
odciśnij. Wraz z pozostałymi składnikami dorzuć je do orzechów i
ponownie zmiksuj na jednolitą ciągnącą się masę. Kolejno formuj
kuleczki wielkości orzecha włoskiego, zanurzając dłonie w letniej
wodzie, aby masa nie kleiła się do rąk. Obtaczaj w wiórkach
kokosowych. Przechowywane w lodówce wytrzymają tydzień.
Z podanych składników otrzymałam 20
pralinek.
Takie pralinki to coś cudownego :) Smak mango musi być boski!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Uwielbiam praliny w każdej zdrowej i domowej wersji! Także poproszę jedną :P
OdpowiedzUsuńZjadłabym wszystkie na raz! :)
OdpowiedzUsuńhttps://smilingshrimp.blogspot.com/