czwartek, 26 stycznia 2017

Maślankowe placuszki migdałowo-bananowe

Istnieją dwie rzeczy, w których domowe mleko migdałowe sprawdza się najlepiej – poranna kawa oraz wszelkiego rodzaju pancakesy. Sklepowe mleko, choć wcale bym nim nie pogardziła, nie może się równać z tym domowym ze względu na zdecydowanie mniejszą zawartość głównego surowca – w tym wypadku migdałów – dzięki czemu mleko domowe jest bardziej kremowe. Ma to swoje odzwierciedlenie w fakturze placuszków – delikatnej i puszystej. Sok z cytryny dodatkowo zakwasi mleko i spowoduje powstanie roślinnej maślanki, która potrafi zdziałać prawdziwe cuda.


Składniki na 16 placuszków:
150g pełnoziarnistej mąki orkiszowej (u mnie typ 1050)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
250ml mleka migdałowego
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oleju
1 łyżka syropu klonowego
1 dojrzały banan


Do miski wsyp mąkę, proszek oraz sodę. W osobnym naczyniu połącz mleko z sokiem z cytryny i odstaw na bok na 5 minut, aż powstanie roślinna maślanka,  a następnie dodaj do niej olej oraz syrop klonowy. Przelej mokre składniki do suchych i dokładnie zamieszaj, aż powstanie gładkie ciasto. Banana obierz ze skórki i rozgnieć widelcem na papkę. Dodaj ją do ciasta i ponownie zamieszaj. Za pomocą dużej łyżki wykładaj porcje ciasta na patelnię nie wymagającą użycia tłuszczu i smaż placuszki. Podawaj z ulubionymi dodatkami: syropem klonowym, orzechami, świeżymi owocami, posiekaną czekoladą. Z podanych składników wychodzą dwie duże porcje.

10 komentarzy:

  1. Wygląda cudownie ! Kocham takie placuszki.
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Znakomity przepis. Uwielbiam placuszki. Jutro testuje przepis. Placki wygladaja oblednie :-).

    OdpowiedzUsuń
  3. A sok z cytryny? Wspominasz o nim na wstępie ale w dalszej części przepisu się nie pojawia...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie, dziękuję za czujność, już poprawiam :)

      Usuń
    2. Dziękuję :) może jutro uda się zrobić.

      Usuń
  4. Jakie przyjąć proporcje na idealne mleko migdałowe (lub inne orzechowe)? 1:2?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie byłoby bardzo gęste, myślę, że 1:4 wystarczy :)

      Usuń
  5. Czy inna mąka też się sprawdzi? Gryczaną albo kokosowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że spokojnie tak, proszę próbować :)

      Usuń
  6. Fajny przepis. Jednakże moim głównym problemem z pancakesami jest bardzo duża ilość proszku do pieczenia /sody. Czuję ją na języku, zębach....

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP