czwartek, 11 sierpnia 2016

Tagliatelle z sosem kurkowo-porowym na mleku kokosowym

Kurki to wspaniałe grzyby. Te złote parasolki o lekkim, orzeźwiającym smaku idealnie smakują w połączeniu z zielonymi wstążkami pora. Ten lekki sos przygotowuje się szybko i prosto, i stanowi on doskonałą okazję, aby w pełni korzystać z kurkowego sezonu. 


Składniki na 2 porcje:
2 pory (tylko biała część)
250g kurek
2 łyżki oleju
sól, pieprz
szczypta pieprzu kajeńskiego
125ml białego wytrawnego wina
½ puszki (ok.200ml) gęstego mleka kokosowego
odrobina świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
250g makaronu tagliatelle 


Pory umyj, przekrój na pół i posiekaj w cienkie półplasterki. Kurki oczyść, dokładnie umyj i osusz – większe sztuki pokrój na mniejsze kawałki. 

Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć pory oraz grzyby i duś na dużym ogniu około 5 minut, cały czas mieszając. Dopraw do smaku solą, pieprzem i pieprzem kajeńskim. Wlej wino oraz mleko kokosowe i gotuj 8 minut na małym ogniu. Na koniec dopraw gałką muszkatołową. 

W międzyczasie ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu i odcedź. Wymieszaj go z przygotowanym sosem, wyłóż na talerze i podawaj. 

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie nietrudne i nieczasochłonne pomysły :)
    Już wiem co jutro jemy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Makaron + grzyby + mleko kokosowe...to musi smakować genialnie :)

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP