I pomyśleć, że niegdyś byłam negatywnie nastawiona do zup w formie kremu. Zdecydowanie bardziej pasowały mi delikatne warzywa pływające w aromatycznym bulionie. Kiedy wreszcie swoje uprzedzenia pokonałam, moje życie w kuchni stało się o wiele łatwiejsze. Warto też zaopatrzyć się w dobrej jakości sproszkowane warzywa, aby w mig przygotować bulion, którym zalejesz pokrojone warzywa.
Sezon na wielkie, piętrzące się na bazarach dynie dopiero przed nami, jednak kiedy ja zobaczyłam już pierwsze sztuki w supermarkecie, nie mogłam się oprzeć. Dodatek słodkiego ziemniaka, pozostałego po gotowaniu innych potraw, doskonale podkreślił piękny słoneczny kolor.
Składniki:
1 cebula
2 łyżki oliwy
300 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
200g batatów, obranych i pokrojonych w kostkę
800-900ml gorącej wody
2 łyżki warzyw w proszku
sól i pieprz do smaku
grzanki lub migdałowa śmietanka do podania
Cebulę pokrój w kostkę i wrzuć do garnka na rozgrzaną wcześniej oliwę. Zmieszaj i podsmaż chwilę, aż się zeszkli. Dorzuć kostki dyni oraz batatów, zalej wodą i wsyp warzywa w proszku. Zamieszaj, przykryj całość i gotuj na średnim ogniu przez 15 minut. Zdejmij z ognia i za pomocą blendera ręcznego zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z grzankami lub migdałową śmietanką.
4 porcje
Prawdziwie jesienna zupa, musi doskonale smakować! A jaki ma piękny kolor... :)
OdpowiedzUsuńWow, ależ kolor! Uwielbiam dynię, a w zestawieniu z batatami musi być mega :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Uwielbiam zupy kremy :)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie po przepis na przepyszne wegańskie kotleciki :)
Psssyt ! One odchudzają.
Te kotelciki nie sa sa weganskie poniewaz maja w swoim skladzie jajko, tak wiec sa wegetarianskie.
UsuńJa ostatnio gotowałam krem z batatów. Uwielbiam takie zupy, są idealnymi pocieszaczami :)
OdpowiedzUsuńBataty są super. Ja gotuję wodę na filtrowanej wodzie z filtra molekularnego z naturalną mineralizacją.
OdpowiedzUsuń