poniedziałek, 30 maja 2016

Wegańska sałatka ziemniaczana

Niestety nie jestem wielką fanką tradycyjnej kuchni niemieckiej, a pierwsze danie, które przychodzi mi na myśl, kiedy o niej słyszę, to słynna Kartoffelsalat. Z założenia wydaje się być dość ciężka – okraszona majonezem, a jeszcze co gorsza z dodatkiem na przykład szynki nie jest ani trochę zachęcająca. Na szczęście majonez można zastąpić jogurtowym dressingiem (oczywiście na bazie niesłodzonego jogurtu sojowego), a dodatek czerwonej fasoli, drobno pokrojonych kiszonych ogórków i świeżej dymki sprawia, że ta wymyślona naprędce wersja jest jak dla mnie o niebo lepsza.


Składniki:
400g ziemniaków sałatkowych
1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli
2 cebulki dymki posiekane
2 kiszone ogórki pokrojone w drobną kosteczkę
4 pełne łyżki niesłodzonego jogurtu sojowego
2 łyżeczki ziarnistej musztardy 
2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
2 łyżki pestek dyni


Umyte ziemniaki rzuć na wrzącą osoloną wodę i ugotuj al dente – 15 minut. Odcedź i pozostaw do przestudzenia, a następnie pokrój w plastry. 

Do dużej miski przełóż ziemniaki, fasolę, krążki dymki, posiekane ogórki.

W osobnej miseczce połącz ze sobą wszystkie składniki dressingu i przelej go do miski z warzywami. Wszystkie składniki sałatki delikatnie połącz ze sobą, aby warzywa dokładnie pokryły się sosem. Przełóż na talerze i podawaj posypane uprażonymi pestkami dyni.

2 porcje

5 komentarzy:

  1. ale tu u Ciebie pięknie na tym blogu!!! Wooooow!!! Dobra robota! Może u mnie kiedyś też tak będzie. https://jescbyzycwzdrowiu.blogspot.ie

    OdpowiedzUsuń
  2. Pamiętam jak zjedzenie ziemniaka było dla mnie wyczynem z obawy przed przytyciem ! hahah ale to było daawno dawno temu i na szczeście już tak nie mam :) Piekny Blog ! Wróżę wielkie sukcesy w tej dziedzinie i zapraszam do mnie na vegan-muffin.blogspot.com my "dziwni weganie" musimy trzymac się razem :) Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  3. Sałatka zjedzona dzisiaj na śniadanie :) u mnie w wersji z jogurtem greckim ale już niedługo będę ją mogła zaserwować z jogurtem sojowym, koleżankom które nie jedzą laktozy, na pewno będzie im smakowała bo jest bardzo smaczna :) dzieęi za przepis.
    ps ogólnie fajna sprawa bo wczoraj wieczorem wszystko przygotowałam i pokroiłam a dzisiaj tylko sos, wymieszać i szybkie śniadanie gotowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, cieszę się, że smakowała. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Super, cieszę się, że smakowała. Pozdrawiam :)

      Usuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP