środa, 18 maja 2016

Amarantusowe placuszki z lodami malinowo-jogurtowymi

Uwielbiam ten przepis – znalazłam go w książce ostatnio bardzo przeze mnie eksploatowanej „Vegan for fit” Attilli Hildmanna. Placuszki wyglądają przepięknie i jeszcze lepiej smakują, amarantus zaś nadaje im szczególnego charakteru. To śniadanie może wyglądać na skomplikowane i czasochłonne, w rzeczywistości jest proste i szybkie jak mało które. Placuszki robi się ekspresowo, a do przygotowania lodów wystarczy mikser i mrożone maliny. W rezultacie Twój nakład pracy będzie minimalny, za to wrażenie wywarte na szczęśliwcach, którym zaserwujesz to cudo, ogromne.


Składniki:
Placki (6 sztuk):
½ szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej 
¾ szklanki roślinnego mleka (150 ml)
2 łyżki syropu klonowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli morskiej
1 ½ szklanki (30g) amarantusu ekspandowanego

Lody:
150g mrożonych malin
2 łyżki syropu klonowego
80g jogurtu sojowego

Dodatkowo:
odrobina oleju kokosowego
1 banan
125g malin
syrop klonowy do podania


Wszystkie składniki na ciasto, poza amarantusem, wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Na koniec wsyp amarantus i ponownie zamieszaj Na patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego i za pomocą papierowego ręcznika rozprowadź po całej powierzchni patelni. Nakładaj kolejno porcje ciasta (1-2 łyżki)i smaż po 4 minuty z każdej strony. 

Aby przygotować lody, do kielicha blendera lub miksera przełóż wszystkie składniki i zmiksuj.

Banana obierz i pokrój w plasterki. Placuszki przełóż świeżymi owocami- bananem i malinami, podawaj z przygotowanymi lodami polanymi syropem klonowym. 

2 porcje

3 komentarze:

  1. zatopiłabym zęby w takim śniadaniu! uwielbiam placuszki, a te są wręcz idealne, takie grubaśne :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Puszysteee placuszki ;D lody i owoce, czy trzeba czegoś więcej!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! Wygląda cudownie, będę musiała wypróbować. :)

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP