niedziela, 6 marca 2016

Bezglutenowy chlebek jaglany

Dość długo przymierzałam się do upieczenia bezglutenowego pieczywa, zupełnie bezzasadnie. Być może moje obawy podyktowane były ciągle gdzieś tam pojawiającymi się opiniami, że chleby bez glutenu są niesmaczne, twarde i łatwą się kruszą. Nic podobnego, takie domowe są przepyszne i pięknie pachną. Od jakiegoś czasu chętnie piekę takie chlebki na śniadanie, dlatego staram się zawsze mieć pod ręką bezglutenowe mąki i drożdże, ponieważ wypieki drożdżowe najbardziej mi odpowiadają. Ze wszystkich mąk najbardziej upodobałam sobie mąkę jaglaną, która nadaje wypiekom apetycznego żółtego koloru i lekko słodkawego smaku.


Składniki:
1 ½ szklanki mąki jaglanej
1 szklanka mąki ryżowej
2/3 szklanki skrobi kukurydzianej
500 ml delikatnie ciepłego roślinnego mleka
1 opakowanie drożdży instant (7g)
1 łyżka cukru/innego słodziła
1 łyżeczka soli


Do dużej miski przesiej wszystkie rodzaje mąk. Przygotuj zaczyn: do małej miseczki odsyp ze składników drobinę mąki, cukru oraz ciepłego mleka, dodaj drożdże i zamieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10 minut. 

Do miski z mąką dodaj pozostałe składniki: sól, resztę cukru oraz mleka, a także zaczyn z drożdży. Za pomocą łyżki wyrabiaj ciasto przez 4-5 minut, aż będzie jednolite. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. 

Piekarnik rozgrzej do 180°C. Formę keksówkę o wymiarach około 25x12 cm wyłóż papierem do pieczenia i natłuść. 

Wyrośnięte ciasto przełóż do przygotowanej formy i odstaw jeszcze do wyrośnięcia na 15 minut. Formę z masą chlebową wstaw do większego naczynia żaroodpornego wypełnionego wodą do wysokości 1 cm. Całość wstaw do piekarnika i piecz 50-60 minut. Upieczony chlebek studź przez 15 minut w formie, następnie wyjmij i pozostaw na metalowej kratce do całkowitego przestudzenia. 

Smacznego!

1 komentarz:

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP