niedziela, 21 lutego 2016

Prosta kremowa zapiekanka z kalafiora

Większość dań pod hasłem „zapiekanka” kojarzy się z ciągnącym i roztopionym serem, dla roślinożerców jednak stanowią okazję, aby puścić wodze kulinarnej fantazji i zamiast iść na łatwiznę poszukać nowych smaków i ukazać potrawę w innej niż dotąd odsłonie. I tak dla wegan ser najczęściej występuje pod postacią płatków drożdżowych, które nadają wspaniałego aromatu. Zapiekanka, którą widzisz poniżej składa się z trzech składników i jest najprostsza pod słońcem.


Składniki :
1 średni kalafior
½ puszki mleka kokosowego (dobrej jakości)
3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych


Piekarnik rozgrzej do 180 °C. 

Kalafior umyj i podziel na mniejsze różyczki. Wrzuć na wrzącą osoloną wodę i gotuj 3-4 minuty, po czym odcedź. Ugotowane i osuszone różyczki przełóż do naczynia żaroodpornego i rozłóż je na całej jego powierzchni. Wierzch równomiernie oprósz 2 łyżkami płatków drożdżowych, a następnie wszystkie różyczki kalafiora delikatnie polej mlekiem kokosowym. Na koniec wierzch posyp jeszcze pozostałą 1 łyżką płatków drożdżowych. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 15 minut. Najlepiej smakują na ciepło. 

2 porcje

4 komentarze:

  1. prościej i smaczniej się nie da - koniecznie zrobię! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. ja też podłączam sie do pytania ?

      Usuń
    2. Oczywiście nie są, ale nadają potrawie serowy smak 😊

      Usuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP