Poniższa potrawa stanowi tradycyjną włoską przystawkę. Kuchnię włoską uwielbiam ponad wszystko, jednak jak wiadomo Włosi to naród bardzo silnie przywiązany do swoich tradycji, zwłaszcza kulinarnych. I tak w przypadku tej potrawy do groszku przeważnie dodaje się regionalną szynkę Prosciutto, dla wegan jednak w jej rolę doskonale wcieli się wędzone tofu nadając całości wspaniałego aromatu wędzonki. Zwróć uwagę na to, aby kupić naprawdę dobre tofu – ma być zwarte i silnie wędzone. Tofu leżące poza chłodnią jest niedopuszczalne! To danie jest tak niewymagające, a zachwyca swoją prostotą i jest po prostu pyszne. Idealna propozycja, kiedy po całym męczącym i przepełnionym obowiązkami dniu wracasz do domu i chcesz na szybko przygotować coś ciepłego i pożywnego przez długiego przesiadywania w kuchni.
Składniki na 2 porcje:
2 średnie cebule
1 kostka (ok.200g) zwartego wędzonego tofu
1 łyżka oliwy
1 opakowanie (ok. 400g) mrożonego groszku
1 warzywna kostka bulionowa/ 1 ½ łyżeczki sproszkowanych warzyw
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz
Tofu pokrój w wąskie paseczki, cebulę obierz i drobno posiekaj. Groszek gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez 3 minuty i odcedź.
Na patelni rozgrzej oliwę i smaż tofu przez około 2 minuty, aż się zezłoci. Dorzuć cebulę i smaż kolejne 3 minuty na średnim ogniu. Ugotowany groszek, warzywną kostkę oraz ½ szklanki wody dodaj do tofu i cebuli. Podgotuj całość jeszcze około 2 minuty, po czym zdejmij z ognia, dopraw solą i pieprzem, dodaj sok z cytryny i posiekaną natkę. Zamieszaj i podawaj.
To danie możesz podać z zarumienioną ciabattą, dowolną kaszą, ryżem czy nawet ziemniakami.
2 porcje
Kocham wędzone tofu! Jest tak pyszne, że mogę jeść je jak ser na kanapce :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
bardzo ciekawy pomysł - już dawno nie jadłam groszku, a wędzone tofu to moje ulubione :)
OdpowiedzUsuń