Większość dań pod hasłem „zapiekanka” kojarzy się z ciągnącym i roztopionym serem, dla roślinożerców jednak stanowią okazję, aby puścić wodze kulinarnej fantazji i zamiast iść na łatwiznę poszukać nowych smaków i ukazać potrawę w innej niż dotąd odsłonie. I tak dla wegan ser najczęściej występuje pod postacią płatków drożdżowych, które nadają wspaniałego aromatu. Zapiekanka, którą widzisz poniżej składa się z trzech składników i jest najprostsza pod słońcem.
Składniki :
1 średni kalafior
½ puszki mleka kokosowego (dobrej jakości)
3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
Piekarnik rozgrzej do 180 °C.
Kalafior umyj i podziel na mniejsze różyczki. Wrzuć na wrzącą osoloną wodę i gotuj 3-4 minuty, po czym odcedź. Ugotowane i osuszone różyczki przełóż do naczynia żaroodpornego i rozłóż je na całej jego powierzchni. Wierzch równomiernie oprósz 2 łyżkami płatków drożdżowych, a następnie wszystkie różyczki kalafiora delikatnie polej mlekiem kokosowym. Na koniec wierzch posyp jeszcze pozostałą 1 łyżką płatków drożdżowych. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 15 minut. Najlepiej smakują na ciepło.
2 porcje
prościej i smaczniej się nie da - koniecznie zrobię! :)
OdpowiedzUsuńCzy te drożdże są konieczne ?
OdpowiedzUsuńja też podłączam sie do pytania ?
UsuńOczywiście nie są, ale nadają potrawie serowy smak 😊
Usuń