poniedziałek, 15 lutego 2016

Najprostsze brownie z batatami

Zaliczam się do grupy wielbicieli tego ciężkiego zawiesistego oszałamiająco czekoladowego ciasta, nic więc dziwnego, że kolejny przepis na brownie pojawia się na tym blogu. Kolejny, ale z pewnością nie ostatni. I przyznam, że jak dotąd nie znalazłam prostszego wegańskiego przepisu na ten deser – idealny, kiedy w kuchni zostaje jeden ostatni słodki ziemniak, z którym nie wiadomo, co zrobić.


Składniki na formę lub naczynie żaroodporne o wymiarach 25x15cm:
1 średni batat (obrany, pokrojony i ugotowany wcześniej do miękkości – ok. 20 minut)
2 dojrzałe banany
3 łyżeczki syropu klonowego (lub innego słodziła)
80 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżeczek kakao
1 tabliczka ciemnej czekolady (min. 70%)


Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Formę wyłóż papierem do pieczenia.

Do dużej miski przełóż ugotowane kawałki słodkich ziemniaków. Banany obierz, połam na mniejsze kawałki, dorzuć do batatów i za pomocą ręcznego blendera zmiksuj na gładką masę. Dodaj syrop klonowy i zamieszaj. 

W innym mniejszym naczyniu połącz ze sobą suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mniej więcej 2/3 tabliczki czekolady drobno posiekaj. Pozostałą 1/3 odłóż na później do ozdobienia ciasta.

Suche składniki przesyp do owocowej masy, całość dokładnie wymieszaj. Na koniec w ciemną masę wmieszaj kawałki czekolady. 

Ciasto przełóż do przygotowanej formy, wstaw do piekarnika i piecz 25 minut. Wyjmij i pozostaw do przestudzenia. Pozostałą część czekolady przełóż do miseczki i wstaw na garnek z gotującą się wodą. Strużkami roztopionej czekolady ozdób wierzch ciasta. 

8 kawałków


15 komentarzy:

  1. Pyszności! Nie pomyślałabym o wykorzystaniu batatów do brownie...Niestety mam uczulenie na banany, czy mogłabym je jakoś zastąpić? Jeśli tak, to czym? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, myślę, że można wziąć jeden mniejszy batat więcej i dodać 2 łyżeczki syropu klonowego więcej :)

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo! :-)

      Usuń
  2. Ale ono smacznie wygląda, szczególnie ta czekolada na wierzchu... chętnie bym spróbowała brownie z batata, na pewno ma cudowną słodycz <3

    OdpowiedzUsuń
  3. ostatnio ciągle po głowie mi chodzi brownie i nawet o takim z batata zamarzyłam! świetny przepis,musi by obłędne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, czy rodzaj mąki ma znaczenie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ma, ale równie dobrze możesz poeksperymentować i przygotować wersję bezglutenową :) na przykład z mąką gryczaną, amarantusową, jaglaną z dodatkiem skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej.

      Usuń
  5. Jaka mąka? Może byc kokosowa albo jakas pełnoziarnista?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja użyłam pełnoziarnistej mąki orkiszowej :)

      Usuń
  6. Wygląda cudnie. Czy zwykla mąka pszenna da radę?

    OdpowiedzUsuń
  7. zrobiłam dziś, przepyszne kochana!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ładnie się Twoje brownie prezentuje i wygląda również mocno smakowicie. ja bardzo sobie cenię to ciasto czekoladowe jak zrobię je z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ to wtedy wiem, że z pewnością wyjdzie bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP