Zaliczam się do grupy wielbicieli tego ciężkiego zawiesistego oszałamiająco czekoladowego ciasta, nic więc dziwnego, że kolejny przepis na brownie pojawia się na tym blogu. Kolejny, ale z pewnością nie ostatni. I przyznam, że jak dotąd nie znalazłam prostszego wegańskiego przepisu na ten deser – idealny, kiedy w kuchni zostaje jeden ostatni słodki ziemniak, z którym nie wiadomo, co zrobić.
Składniki na formę lub naczynie żaroodporne o wymiarach 25x15cm:
1 średni batat (obrany, pokrojony i ugotowany wcześniej do miękkości – ok. 20 minut)
2 dojrzałe banany
3 łyżeczki syropu klonowego (lub innego słodziła)
80 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżeczek kakao
1 tabliczka ciemnej czekolady (min. 70%)
Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Formę wyłóż papierem do pieczenia.
Do dużej miski przełóż ugotowane kawałki słodkich ziemniaków. Banany obierz, połam na mniejsze kawałki, dorzuć do batatów i za pomocą ręcznego blendera zmiksuj na gładką masę. Dodaj syrop klonowy i zamieszaj.
W innym mniejszym naczyniu połącz ze sobą suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mniej więcej 2/3 tabliczki czekolady drobno posiekaj. Pozostałą 1/3 odłóż na później do ozdobienia ciasta.
Suche składniki przesyp do owocowej masy, całość dokładnie wymieszaj. Na koniec w ciemną masę wmieszaj kawałki czekolady.
Ciasto przełóż do przygotowanej formy, wstaw do piekarnika i piecz 25 minut. Wyjmij i pozostaw do przestudzenia. Pozostałą część czekolady przełóż do miseczki i wstaw na garnek z gotującą się wodą. Strużkami roztopionej czekolady ozdób wierzch ciasta.
Pyszności! Nie pomyślałabym o wykorzystaniu batatów do brownie...Niestety mam uczulenie na banany, czy mogłabym je jakoś zastąpić? Jeśli tak, to czym? :-)
OdpowiedzUsuńJasne, myślę, że można wziąć jeden mniejszy batat więcej i dodać 2 łyżeczki syropu klonowego więcej :)
UsuńDziękuję bardzo! :-)
UsuńAle ono smacznie wygląda, szczególnie ta czekolada na wierzchu... chętnie bym spróbowała brownie z batata, na pewno ma cudowną słodycz <3
OdpowiedzUsuńostatnio ciągle po głowie mi chodzi brownie i nawet o takim z batata zamarzyłam! świetny przepis,musi by obłędne :)
OdpowiedzUsuńWitam, czy rodzaj mąki ma znaczenie?
OdpowiedzUsuńMa, ale równie dobrze możesz poeksperymentować i przygotować wersję bezglutenową :) na przykład z mąką gryczaną, amarantusową, jaglaną z dodatkiem skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej.
UsuńJaka mąka? Może byc kokosowa albo jakas pełnoziarnista?
OdpowiedzUsuńJa użyłam pełnoziarnistej mąki orkiszowej :)
UsuńWygląda cudnie. Czy zwykla mąka pszenna da radę?
OdpowiedzUsuńTak, jak najbardziej:)
Usuńzrobiłam dziś, przepyszne kochana!
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się i smacznego :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie się Twoje brownie prezentuje i wygląda również mocno smakowicie. ja bardzo sobie cenię to ciasto czekoladowe jak zrobię je z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ to wtedy wiem, że z pewnością wyjdzie bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuń