poniedziałek, 15 lutego 2016

Najprostsze brownie z batatami

Zaliczam się do grupy wielbicieli tego ciężkiego zawiesistego oszałamiająco czekoladowego ciasta, nic więc dziwnego, że kolejny przepis na brownie pojawia się na tym blogu. Kolejny, ale z pewnością nie ostatni. I przyznam, że jak dotąd nie znalazłam prostszego wegańskiego przepisu na ten deser – idealny, kiedy w kuchni zostaje jeden ostatni słodki ziemniak, z którym nie wiadomo, co zrobić.


Składniki na formę lub naczynie żaroodporne o wymiarach 25x15cm:
1 średni batat (obrany, pokrojony i ugotowany wcześniej do miękkości – ok. 20 minut)
2 dojrzałe banany
3 łyżeczki syropu klonowego (lub innego słodziła)
80 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżeczek kakao
1 tabliczka ciemnej czekolady (min. 70%)


Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Formę wyłóż papierem do pieczenia.

Do dużej miski przełóż ugotowane kawałki słodkich ziemniaków. Banany obierz, połam na mniejsze kawałki, dorzuć do batatów i za pomocą ręcznego blendera zmiksuj na gładką masę. Dodaj syrop klonowy i zamieszaj. 

W innym mniejszym naczyniu połącz ze sobą suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mniej więcej 2/3 tabliczki czekolady drobno posiekaj. Pozostałą 1/3 odłóż na później do ozdobienia ciasta.

Suche składniki przesyp do owocowej masy, całość dokładnie wymieszaj. Na koniec w ciemną masę wmieszaj kawałki czekolady. 

Ciasto przełóż do przygotowanej formy, wstaw do piekarnika i piecz 25 minut. Wyjmij i pozostaw do przestudzenia. Pozostałą część czekolady przełóż do miseczki i wstaw na garnek z gotującą się wodą. Strużkami roztopionej czekolady ozdób wierzch ciasta. 

8 kawałków


13 komentarzy:

  1. Pyszności! Nie pomyślałabym o wykorzystaniu batatów do brownie...Niestety mam uczulenie na banany, czy mogłabym je jakoś zastąpić? Jeśli tak, to czym? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, myślę, że można wziąć jeden mniejszy batat więcej i dodać 2 łyżeczki syropu klonowego więcej :)

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo! :-)

      Usuń
  2. Ale ono smacznie wygląda, szczególnie ta czekolada na wierzchu... chętnie bym spróbowała brownie z batata, na pewno ma cudowną słodycz <3

    OdpowiedzUsuń
  3. ostatnio ciągle po głowie mi chodzi brownie i nawet o takim z batata zamarzyłam! świetny przepis,musi by obłędne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, czy rodzaj mąki ma znaczenie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ma, ale równie dobrze możesz poeksperymentować i przygotować wersję bezglutenową :) na przykład z mąką gryczaną, amarantusową, jaglaną z dodatkiem skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej.

      Usuń
  5. Jaka mąka? Może byc kokosowa albo jakas pełnoziarnista?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja użyłam pełnoziarnistej mąki orkiszowej :)

      Usuń
  6. Wygląda cudnie. Czy zwykla mąka pszenna da radę?

    OdpowiedzUsuń
  7. zrobiłam dziś, przepyszne kochana!

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP