środa, 6 stycznia 2016

Kanapkowa pasta z orzechów włoskich i suszonych pomidorów

W sklepach wybór wegetariańskich past do kanapek jest bardzo duży, jednak prawda jest taka, że żadna z nich nie może równać się z tą, którą przygotujemy sobie sami w domu. Poniższa jest rewelacyjna, o niezwykle interesującym smaku, który może niektórym przypominać aromat pasty rybnej, co jest idealnym rozwiązaniem dla wegetarian; zawdzięcza go ona obecności suszonych pomidorów oraz delikatnej cebulce szalotce. I oczywiście orzechom włoskim, które magazynują cenne pokłady najzdrowszych kwasów tłuszczowych i wnoszą pyszny wytrawny akcent do naszej pasty.



Składniki:
1 ½ szklanki orzechów włoskich
4 suszone pomidory w oliwie
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 mała szalotka drobno posiekana
1 łyżka sosu sojowego 
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Szczypta soli i pieprzu


Orzechy drobno posiekaj i przełóż do blendera lub robota kuchennego. Dodaj suszone pomidory, koncentrat, posiekaną cebulę, sos sojowy oraz sok z cytryny i zmiksuj całość do uzyskania gładkiej pasty. Przełóż do miski, dodaj posiekany szczypiorek oraz sól i pieprz, a następnie zamieszaj. Pasta gotowa. Przechowuj ją w lodówce i podawaj z dowolnym ulubionym pieczywem. Pasta najlepiej smakuje po „przegryzieniu” przez jedną noc. 

7 komentarzy:

  1. orzechy włoskie i suszone pomidory - zdecydowanie to wystarczy mi do szczęścia i chęci by zrobić tą pastę! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo smakowicie, muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow super 😊. Wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Prawie całą porcję wchłonęła mięsożerna część rodziny - zaskoczeni, że to z orzechów ;) Pyszka! (tylko nie zdążyła się przegryźć...)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smaczna i niezwykle sycąca pasta, która weszła już na stałe do mojego repertuaru śniadaniowego. Dziękuję za inspirację!
    pozdrawiam
    Renata R

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP