wtorek, 17 listopada 2015

Pomidorowa potrawka z makaronem orzo i kruszonką z wędzonego tofu

Choć na pierwszy rzut oka przepis może wydać się skomplikowany, w rzeczywistości nie wymaga dużego nakładu pracy, a smakuje bardzo interesująco. Ułatwiłam sobie życie i zrezygnowałam z krojenia części warzyw, zastępując je gotową mrożonką do zupy (możesz wybrać dowolną, ja sięgnęłam po zwykłą włoszczyznę), jeżeli zaś chodzi o pomidorową bazę, można by zasugerować krojone pomidory w puszce, ja jednak nie do końca jestem do nich przekonana; zdecydowanie lepsze będą obrane ze skórki i pokrojone świeże pomidory lub domowy przecier. To aromatyczne warzywne danie jest rozgrzewające i bardzo sycące, a wędzona kruszonka sprawia wrażenie mięsnego dodatku, choć z mięsem nie ma nic wspólnego.


Składniki:
1 czerwona papryka
2 łyżki oleju
1 średnia cebula
około 150g mrożonej warzywnej mieszanki do zupy (dowolnej)
1 ząbek czosnku
2 ½ łyżeczki syropu klonowego
¾ szklanki makaronu orzo
4 pomidory obrane ze skórki i pokrojone lub 400 ml domowego przecieru pomidorowego
sól
2 ½ ostrej papryki w proszku
½ kostki (100g) wędzonego tofu
1 łyżka orzechów piniowych
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżeczki octu jabłkowego
pieprz


Paprykę oraz cebulę umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę. W garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć cebulę oraz warzywną mrożonkę i duś całość przez około 5 minut. Obierz czosnek i przeciśnij go do warzyw, dodaj też syrop klonowy, makaron, pomidory i 400ml wody. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 10-12 minut; po 5 minutach gotowania dodaj 2 łyżeczki papryki w proszku. 

W międzyczasie przygotuj kruszonkę z tofu. Pozostałą 1 łyżkę oleju rozgrzej na mniejszej patelni, wrzuć tofu i smaż je na złocisty kolor. Dodaj orzeszki piniowe, pietruszkę, pozostałą ½ łyżeczki syropu klonowego. Podsmaż chwilę, a następnie dodaj 1łyżeczkę octu i pozostałą część papryki w proszku. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Potrawkę dopraw solą i pieprzem oraz pozostałą1 łyżeczką octu. Serwuj w głębokich talerzach udekorowaną kruszonką z tofu.

2 porcje


4 komentarze:

  1. Takie potrawki należą zdecydowanie do moich ulubionych! :-) Świetny przepis, wygląda niezwykle apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. najbardziej kusi mnie kruszonka z wędzonego tofu, może dlatego że je uwielbiam:) w każdym razie, świetny pomysł na danie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. intryguje mnie również ta kruszonka, zdecydowanie do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie. Uwielbiam wszystkie potrawy z pomidorami. Nigdy nie dodawałam tofu do swoich potraw więc tym bardziej chętnie wypróbuję Twoją potrawkę :)

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP