niedziela, 15 listopada 2015

Lody bananowe z wegańskim karmelem

Można by pomyśleć, że weganie pozbawieni są smaku prawdziwych lodów, ale nie jest to prawda. Obecnie powstaje wiele wspaniałych rzemieślniczych lodziarni, które produkują lody tak obłędne, że odwiedzają je również (a być może przede wszystkim) osoby nie mające z dietą wegańską nic wspólnego. Nietuzinkowe smaki: pistacjowe, batatowe, pomidorowe, cytrusowe ze spiruliną przyciągną każdego. Prawda jest jednak taka, że w domowym zaciszu, będąc uzbrojona w dobrej jakości roślinne mleko i porządną maszynkę do lodów, przygotujesz równie wyśmienite lody. Obawiam się jednak, że w swojej kuchni nie znajdę już miejsca dla kolejnego sprzętu, zawsze jednak znajdę miejsce dla kilku bananów w zamrażalniku. Tak, tak, wiem, niby nic specjalnego – zmiksować banany, ale uwierz mi, zamrożone banany zmieniają swoje oblicze nie do poznania – z natury zawiesiste przeistaczają się w gładki i kremowy przysmak. Możesz dodać do nich co tylko chcesz, ja nie byłabym sobą, gdybym nie dodała masła z orzechów. Banany posiadają właściwości wychładzające, niepożądane o tej porze roku, idealnie więc będzie serwować je z ciepłym złocistym sosem karmelowym – wówczas deser należy pochłaniać od razu, ponieważ bananowe lody dość szybko topnieją. Aby opóźnić ten proces, miski w których zamierzasz podać lody, możesz na moment wstawić do zamrażarki.


Składniki na 2 porcje:
2 banany (uprzednio pokrojone w plasterki i zamrożone)
2 duże łyżki masła orzechowego (z dowolnych orzechów)
Po szczypcie cynamonu, kardamonu i soli


Wegański karmel:
4 łyżki syropu klonowego
4 łyżki śmietanki sojowej
uprażone płatki migdałowe do podania


Najpierw przygotuj karmel: do małego rondla wlej syrop klonowy i wstaw na ogień. Poczekaj aż zawrze, zmniejsz ogień i podgotuj go przez jakieś pół minuty. Zdejmij z ognia i mieszając, ostrożnie wlej sojową śmietankę. Ponownie wstaw na niewielki ogień i gotuj kolejne 3-4 minuty. Gotowy karmel pozostaw do przestudzenia – powinien wówczas nieco zgęstnieć. 

Do kielicha blendera przełóż mrożone bananowe kawałki, masło orzechowe oraz wszystkie przyprawy, a całość zmiksuj do uzyskania gładkiej masy (nie za długo, aby banany zbytnio się nie rozmroziły), pomagając sobie od czasu do czasu szpatułką. 

Za pomocą łyżki przełóż lody do dwóch schłodzonych miseczek. Polej niewielką ilością karmelu (wedle uznania podgrzanego lub wystudzonego), posyp migdałami i od razu zajadaj.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. obłędne lody! <3 sos karmelowy idealnym dopełnieniem choć widzę je też w wersji z sosem kakaowym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To mi się strasznie podoba. Wyglądają niezwykle smacznie i takie proste do zrobienia. Dzięki za zamieszczenie tego przepisu, skorzystam na pewno :-) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają naprawdę kusząco :)

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP