Poprzestałam na nazwie „ciasto jogurtowe”, ale nie mogę oprzeć się wrażeniu, że powstała kolejna już odmiana beznabiałowego sernika, choć o nieco mniej zwartej, ale za to jedwabistej i delikatnej fakturze z wyraźnym cytrusowym akcentem. Spód ciasta wydaje się być bardzo uniwersalny i z pewnością nadaje się do wykorzystania nie tylko w tym przepisie, ale równie dobrze sprawdzi się jako słodka baza w innych wariantach. Poniższa receptura uwzględnia składniki na dużą uniwersalną blachę ciasta, którym wykarmisz większą liczbę osób, ale równie dobrze możesz sięgnąć po mniejszą formę, a ilość składników odpowiednio pomniejszyć.
Składniki na dużą blachę o wymiarach około 36x25cm:
Spód:
400g jogurtu sojowego
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
¾ szklanki neutralnego w smaku oleju (na przykład ryżowego lub z pestek winogron)
2 ½ szklanki mąki orkiszowej typ 700
3 łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki mielonych migdałów
½ szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego
1 łyżeczka cukru waniliowego/ekstraktu waniliowego
szczypta soli
Warstwa jogurtowa:
1 kg jogurtu sojowego
½ szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego
4 łyżki skrobi kukurydzianej
skórka starta z 1 niewoskowanej cytryny
300 g odsączonych mandarynek z puszki
Blachę natłuść i wyłóż papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzej do 180 °C.
Aby przygotować spód, w misce połącz jogurt sojowy, zmielone siemię oraz olej i pozostaw na około 10 minut. Do innej miski wsyp pozostałe suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, migdały, cukier, cukier waniliowy, sól. Przelej do nich jogurtową mieszankę i za pomocą drewnianej łyżki dokładnie mieszaj do momentu, aż powstanie gładkie ciasto. Równomiernie wyłóż nim dno przygotowanej blachy i wstaw do piekarnika na 10-15 minut. Kiedy będzie gotowe wyjmij i odstaw na bok. Nie wyłączaj piekarnika.
Do większej miski wlej jogurt sojowy, wsyp cukier oraz skrobię, dodaj też otartą cytrynową skórkę, Całość dokładnie zamieszaj, aby skrobia połączyła się z jogurtem. Masę wylej na podpieczony spód, a na wierzchu równomiernie porozkładaj odsączone mandarynkowe filety. Ciasto ponownie wstaw do piekarnika, tym razem na 45 minut. Kiedy będzie gotowe, nie wyjmuj go od razu z piekarnika, uchyl go i pozostaw w nim ciasto jeszcze na około 10 minut. Serwuj po całkowitym wystudzeniu, możesz go delikatnie oprószyć cukrem pudrem.
świetne ciacho! właśnie chodziło mi po głowie ostatnio takie jogurtowe, teraz już wiem jak je pysznie podać! :)
OdpowiedzUsuń