środa, 25 listopada 2015

Jogurtowe ciasto z mandarynkami

Poprzestałam na nazwie „ciasto jogurtowe”, ale nie mogę oprzeć się wrażeniu, że powstała kolejna już odmiana beznabiałowego sernika, choć o nieco mniej zwartej, ale za to jedwabistej i delikatnej fakturze z wyraźnym cytrusowym akcentem. Spód ciasta wydaje się być bardzo uniwersalny i z pewnością nadaje się do wykorzystania nie tylko w tym przepisie, ale równie dobrze sprawdzi się jako słodka baza w innych wariantach. Poniższa receptura uwzględnia składniki na dużą uniwersalną blachę ciasta, którym wykarmisz większą liczbę osób, ale równie dobrze możesz sięgnąć po mniejszą formę, a ilość składników odpowiednio pomniejszyć.



Składniki na dużą blachę o wymiarach około 36x25cm:

Spód:
400g jogurtu sojowego
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
¾ szklanki neutralnego w smaku oleju (na przykład ryżowego lub z pestek winogron)
2 ½ szklanki mąki orkiszowej typ 700
3 łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki mielonych migdałów
½ szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego
1 łyżeczka cukru waniliowego/ekstraktu waniliowego
szczypta soli

Warstwa jogurtowa:
1 kg jogurtu sojowego
½ szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego
4 łyżki skrobi kukurydzianej
skórka starta z 1 niewoskowanej cytryny
300 g odsączonych mandarynek z puszki


Blachę natłuść i wyłóż papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzej do 180 °C.

Aby przygotować spód, w misce połącz jogurt sojowy, zmielone siemię oraz olej i pozostaw na około 10 minut. Do innej miski wsyp pozostałe suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, migdały, cukier, cukier waniliowy, sól. Przelej do nich jogurtową mieszankę i za pomocą drewnianej łyżki dokładnie mieszaj do momentu, aż powstanie gładkie ciasto. Równomiernie wyłóż nim dno przygotowanej blachy i wstaw do piekarnika na 10-15 minut. Kiedy będzie gotowe wyjmij i odstaw na bok. Nie wyłączaj piekarnika.

Do większej miski wlej jogurt sojowy, wsyp cukier oraz skrobię, dodaj też otartą cytrynową skórkę, Całość dokładnie zamieszaj, aby skrobia połączyła się z jogurtem. Masę wylej na podpieczony spód, a na wierzchu równomiernie porozkładaj odsączone mandarynkowe filety. Ciasto ponownie wstaw do piekarnika, tym razem na 45 minut. Kiedy będzie gotowe, nie wyjmuj go od razu z piekarnika, uchyl go i pozostaw w nim ciasto jeszcze na około 10 minut. Serwuj po całkowitym wystudzeniu, możesz go delikatnie oprószyć cukrem pudrem.


1 komentarz:

  1. świetne ciacho! właśnie chodziło mi po głowie ostatnio takie jogurtowe, teraz już wiem jak je pysznie podać! :)

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP