czwartek, 3 września 2015

Wegański sos pieczarkowy

Oto jeden z tych przepisów który warto mieć na wszelki wypadek, na przykład nagłego głodu lub braku czasu na gotowanie. Można przygotować go dzień wcześniej, a następnego dnia podgrzać i podać z makaronem lub kaszą. Pyszne i proste rozwiązanie. Będę optować za pieczarką brązową, która jest zdecydowanie bardziej aromatyczna od swojej białej siostry, przez co idealnie sprawdza się jako składnik sosu. Pokrój je wedle własnego upodobania, ja jednak zdecydowanie wolę ćwiartki, ponieważ duże mięsiste kawałki grzybów smakują o wiele lepiej zanurzone w sosie. I koniecznie dorzuć coś zielonego – może to być natka pietruszki, koperek czy nawet kolendra. 


Składniki:
2 łyżki oliwy 
1 duża cebula, pokrojona w drobną kosteczkę 
500 g brązowych pieczarek, pokrojonych w ćwiartki 
3 ząbki czosnku 
125 ml roślinnej śmietanki (sojowej/ryżowej/migdałowej) 
sól, pieprz 
pęczek natki pietruszki/koperku/kolendry, posiekany 
makaron lub kasza do podania 


Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną cebulę. Podsmaż 1-2 minuty, aż się zeszkli, a następnie dodaj pieczarki i duś kolejne kilka minut do momentu, aż grzyby zmiękną. Dodaj przeciśnięte ząbki czosnku, odczekaj minutę i wlej śmietankę. Zamieszaj i podgotuj sos tak, aby nieco się zredukował i zgęstniał. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dorzuć połowę posiekanej zieleniny. Sos podawaj z makaronem lub kaszą udekorowany pozostałą częścią zieleniny. 

2-3 porcje



8 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie sosy pieczarkowe. Ja dodaję natkę pietruszki. Z zielonym musi być musowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tymianek bardzo pasuje do pieczarek. Twoje danie wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a myślałam, że będzie z mleczkiem kokosowym i tu zdziwienie, ale jestem bardzo ciekawa jak taki sos smakowałby ze śmietanką migdałową ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. nic dodać, nic ująć - uwielbiam wszelkie grzyby, a już szczególnie pieczarki :) takie sosy to mój smak dzieciństwa i z przyjemnością odtwarzam go do dziś, z tymże w wegańskiej wersji <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Pasta z takim sosem wygląda wyśmienicie !

    OdpowiedzUsuń
  6. Własnie zrobiłam - mega proste, mega pyszne! Tak jak lubię :) Moja śmietanka była sojowa, więc ją zakwasiłam na patelni odrobiną kwasku cyt. i dodałam rukoli, bo nie miałam pęczku niczego innego hahaha Pychota!
    Jaga

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam ten przepis, jest prosty i przepyszny :) Mam nadzieję, że znajdę w swoim mieście brązowe pieczarki, zawsze używam białe :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam sos pieczarkowy. Korzystam z podobnego przepisu za każdym razem, gdy nie mam pomysłu na obiad. Najbardziej lubię go w połączeniu z kaszą gryczaną. :)

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP