Oto jeden z tych przepisów który warto mieć na wszelki wypadek, na przykład nagłego głodu lub braku czasu na gotowanie. Można przygotować go dzień wcześniej, a następnego dnia podgrzać i podać z makaronem lub kaszą. Pyszne i proste rozwiązanie. Będę optować za pieczarką brązową, która jest zdecydowanie bardziej aromatyczna od swojej białej siostry, przez co idealnie sprawdza się jako składnik sosu. Pokrój je wedle własnego upodobania, ja jednak zdecydowanie wolę ćwiartki, ponieważ duże mięsiste kawałki grzybów smakują o wiele lepiej zanurzone w sosie. I koniecznie dorzuć coś zielonego – może to być natka pietruszki, koperek czy nawet kolendra.
Składniki:
2 łyżki oliwy
1 duża cebula, pokrojona w drobną kosteczkę
500 g brązowych pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
3 ząbki czosnku
125 ml roślinnej śmietanki (sojowej/ryżowej/migdałowej)
sól, pieprz
pęczek natki pietruszki/koperku/kolendry, posiekany
makaron lub kasza do podania
Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną cebulę. Podsmaż 1-2 minuty, aż się zeszkli, a następnie dodaj pieczarki i duś kolejne kilka minut do momentu, aż grzyby zmiękną. Dodaj przeciśnięte ząbki czosnku, odczekaj minutę i wlej śmietankę. Zamieszaj i podgotuj sos tak, aby nieco się zredukował i zgęstniał. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dorzuć połowę posiekanej zieleniny. Sos podawaj z makaronem lub kaszą udekorowany pozostałą częścią zieleniny.
2-3 porcje
Bardzo lubię takie sosy pieczarkowe. Ja dodaję natkę pietruszki. Z zielonym musi być musowo :)
OdpowiedzUsuńTymianek bardzo pasuje do pieczarek. Twoje danie wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńa myślałam, że będzie z mleczkiem kokosowym i tu zdziwienie, ale jestem bardzo ciekawa jak taki sos smakowałby ze śmietanką migdałową ;)
OdpowiedzUsuńnic dodać, nic ująć - uwielbiam wszelkie grzyby, a już szczególnie pieczarki :) takie sosy to mój smak dzieciństwa i z przyjemnością odtwarzam go do dziś, z tymże w wegańskiej wersji <3
OdpowiedzUsuńPasta z takim sosem wygląda wyśmienicie !
OdpowiedzUsuńWłasnie zrobiłam - mega proste, mega pyszne! Tak jak lubię :) Moja śmietanka była sojowa, więc ją zakwasiłam na patelni odrobiną kwasku cyt. i dodałam rukoli, bo nie miałam pęczku niczego innego hahaha Pychota!
OdpowiedzUsuńJaga
Uwielbiam ten przepis, jest prosty i przepyszny :) Mam nadzieję, że znajdę w swoim mieście brązowe pieczarki, zawsze używam białe :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sos pieczarkowy. Korzystam z podobnego przepisu za każdym razem, gdy nie mam pomysłu na obiad. Najbardziej lubię go w połączeniu z kaszą gryczaną. :)
OdpowiedzUsuń