czwartek, 9 kwietnia 2015

Wegańskie czekoladowe muffiny

Mocno czekoladowych przysmaków nigdy dość. Babeczek też nigdy dość, a ten deser łączy w sobie i jedno, i drugie. Ciasto jest wyjątkowo czekoladowe, a to zasługa dwóch składników: kakao i kawałków dobrej gorzkiej czekolady. Dodatek roślinnego jogurtu lub maślanki sprawia, że ciasto jest niezwykle delikatne i rozpływa się w ustach.

Jeżeli masz aspiracje artystyczne, samodzielne wykonanie papilotek do muffinek być może będzie dla Ciebie niezłą frajdą. Doskonale do tego sprawdzi się np. papier do pieczenia w dowolnym kolorze. Dobrze jest wybrać ten o woskowanej powierzchni, dzięki czemu łatwiej będzie odkleić go od ciasta.


Składniki:
2 ½ szklanki pełnoziarnistej mąki
½ szklanki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
½ szklanki syropu klonowego
1 ¼ tabliczki gorzkiej czekolady (min. 70 %)
1 ¼ szklanki roślinnego mleka
170 g roślinnego jogurtu (np. sojowego)
½ laski wanilii
¼ szklanki oleju arachidowego


Piekarnik rozgrzej do 180°C. Przygotuj formę na muffinki, której wgłębienia powykładaj papilotkami. 

Do dużej miski wsyp wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, proszek, sodę. Czekoladę posiekaj na drobne kawałki, ¼ odłóż do posypania babeczek, resztę dosyp do suchych składników i zamieszaj. Do drugiej miski wlej wszystkie mokre składniki: mleko, jogurt, nasiona z ½ laski wanilii, olej i syrop klonowy. Dokładnie zamieszaj i przelej do miski z suchymi składnikami. Połącz składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. 

Napełniaj papilotki za pomocą łyżki do lodów. Piecz przez 20 minut. Wyjmij i zostaw do przestudzenia.

12 muffinek


3 komentarze:

  1. nie ma to jak czekoladowe wypieki - takich nigdy za wiele! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne, a co najważniejsze czekoladowe :) muszę takie zrobić, bo te wyglądają obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP