poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Rabarbar z jabłkami pod wegańską migdałową kruszonką


Nadchodzi cudowny czas dla roślinożerców. Po zimowej nostalgii na bazarach powoli pojawia się różnorodność kolorowych warzyw i owoców. Spoglądając na nie można niemal od razu odgadnąć, którą mamy porę roku. Ta cyklicznie zmieniająca się, roślinna sezonowość narzuca pewien rytm na naszych talerzach. Weganizm zaś, jako sposób żywienia oparty na roślinach, w szczególności pozwala nam to celebrować.

Niewątpliwie jednymi z silnie powiązanych z sezonowością warzyw są wściekle różowe łodygi rabarbaru, kojarzone przez większość z nas ze smakiem dzieciństwa (tak, tak ten kompot!). Ich orzeźwiający, kwaskowaty smak idealnie sprawdza się w słodkich deserach. Dziś kawałki rabarbaru w godnym towarzystwie jabłek postanowiłam posypać grudkowatą migdałową mieszanką. Gorące, wydobywające się podczas pieczenia owocowe soki wspaniale smakują się ze słodkimi grudkami kruszonki. Uważam, że dodatek słodkiej, roślinnej śmietanki (w celu dopełnienia całości najlepiej migdałowej) to obowiązek, a nie kwestia widzimisię! 


Składniki:
6-7 łodyg rabarbaru (ok. 650 g)
2 jabłka (ok. 300 g)
2 łyżki ekstraktu waniliowego
½ szklanki brązowego cukru
½ szklanki mielonych migdałów

Na kruszonkę:
1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki (ok. 75 g) schłodzonej, wegańskiej margaryny (np. ALSAN-bio)
50 g posiekanych migdałów 
1/3 szklanki cukru demerara

Do podania: 
migdałowa śmietanka
syrop klonowy do smaku


Piekarnik rozgrzej do 200 °C.

Łodygi rabarbaru umyj, obierz i pokrój na 2 cm kawałki. Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w 1 cm kostkę. Roślinną mieszankę przełóż do naczynia do zapiekania (30 x 20 cm), skrop ekstraktem waniliowym, posyp cukrem i mielonymi migdałami. Potrząśnij naczyniem, aby składniki się wymieszały.

Do miski wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Zimną margarynę pokrój w małe kosteczki, wrzuć do miski i palcami wetrzyj ją w mieszaninę mąki i proszku (nie za długo, powinno to zając ok. 2 minuty). Gdy skończysz, widelcem wmieszaj kawałki migdałów i cukier.

Kruszonkę wysyp na rabarbar i jabłka, równomiernie ją rozprowadzając.

Postaw naczynie na blasze w piekarniku i piecz przez 40 minut, aż kruszonka nabierze złocistego koloru, a przy brzegach zacznie bulgotać różowy sos.

Wyjmij, odstaw na 15 minut do przestygnięcia. Przełóż do miseczek i koniecznie polewaj migdałową śmietanką osłodzoną syropem klonowym. Smacznego!

6 porcji

2 komentarze:

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP