środa, 29 kwietnia 2015

Risotto ze szparagami i prażonym czosnkiem


Risotto to pyszne i eleganckie danie, które tradycyjnie serwowane jest w kuchni włoskiej i które, podobnie jak makaron, można przygotować go na wiele sposobów. Poniżej podaję bardzo delikatną i wiosenną wersję, gdzie główną rolę grają młode szparagi, a towarzyszy im dość mocno wyczuwalny i słodki aromat prażonego czosnku. 


Składniki:
200 g zielonych szparagów
1 cebula
8 ząbków czosnku
4 łyżki oliwy
350 g odmiany ryżu przeznaczonej do risotto ( np. Arborio, Carnaroli)
1/3 szklanki białego wytrawnego wina
800 ml gorącego bulionu
sól 
1 łyżka posiekanego tymianku
¼ łyżeczki nitek szafranu
2 łyżki wegańskiej margaryny
świeżo mielony pieprz


Szparagi opłucz i pozbądź się zdrewniałych dolnych końcówek (powinny ułamać się we właściwym miejscu). Główki szparagów odetnij i odłóż na bok. Pozostałą środkową część łodygi pokrój w 1 cm kawałki. 

Cebulę i trzy ząbki czosnku obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć cebulę i czosnek, po chwili dodaj pokrojone szparagi i podsmaż przez 2 minuty. Następnie wsyp ryż i wmieszaj go w warzywa, poczekaj chwilę, aż się zeszkli. Zalej białym winem i gotuj na niewielkim ogni udo momentu, aż płyn nieco odparuje. Do gorącego bulionu dodaj nitki szafranu (najlepiej trzymaj bulion przez cały czas na maleńkim ogniu, aby nie tracił temperatury), dolewaj go stopniowo (po chochelce) do ryżu, co chwilę mieszając. Nową porcję bulionu dodawaj wtedy, gdy poprzednia odparuje. Kontynuuj, aż ryż wchłonie cały bulion i zmięknie.

Obierz i pokrój w plastry pozostałe ząbki czosnku. Podsmaż je na 2 łyżkach oliwy, aż staną się złotobrązowe. Zdejmij z patelni i odsącz na papierowym ręczniku. 

Główki szparagów gotuj przez 5 minut w lekko osolonej wodzie. 

Kiedy risotto będzie gotowe, dodaj do niego posiekany tymianek, główki szparagów i margarynę. Zamieszaj delikatnie, aby składniki się połączyły. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z podprażonym czosnkiem.

4 porcje


1 komentarz:

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP