Dni robią się coraz dłuższe i cieplejsze, a więc nadchodzi sezon na piesze wędrówki. Przydadzą się przepisy na przekąski, które są oczywiście pyszne, ale też takie, które można łatwo zapakować, przetransportować i zjeść bez większego zachodu. Nie żebym miała coś przeciwko zwykłym kanapkom. Jednak to sałatka to zdecydowanie bardziej interesująca propozycja, ponieważ bogactwo smaków jest ogromne. Jest bardzo aromatyczna i ma konkretną konsystencję, co sprawia, że jest sycąca. I łatwo się ją robi. Nieważne, jak dużą ilość przygotowujesz, sałatka gotowa jest w okamgnieniu.
Składniki:
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki syropu klonowego
1 mały ząbek czosnku
1 papryczka chili
100 g masła z orzechów ziemnych
sok z ½ limonki
1 głowa sałaty rzymskiej
1 czerwona papryka
2 dymki
500 g brokuła
4 łyżki oleju sezamowego
300 g makaronu Chow-Mein
2 garście orzeszków ziemnych
4 łyżki posiekanej kolendry
2 łyżki sezamu
1 papryczka chili
Do mniejszej miseczki wlej olej sezamowy, sos sojowy oraz syrop klonowy. Dodaj starty ząbek czosnku, pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę chili, masło orzechowe i sok z limonki. Całość dokładni zamieszaj i odłóż na bok.
Sałatę i paprykę pokrój w drobne paski, dymkę drobno posiekaj. Przerzuć do dużej miski. Różyczki brokuła pokrój w plastry, posól i smaż 5 minut na rozgrzanym oleju sezamowym. Również przełóż do miski.
Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Schłodź, przelewając na cedzaku zimną wodą. Przełóż do miski z warzywami, zalej wszystko orzechowym dressingiem i starannie wymieszaj. Przełóż do pudełek, posyp posiekaną kolendrą, orzeszkami ziemnymi, sezamem oraz pokrojoną w plastry papryczką chili.
Smacznego!
2-3 porcje
Bardzo interesujący pomysł :)
OdpowiedzUsuńRobiłam bardzo podobny, z tym że na ciepło, pyszny ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę spróbować! Pierwszy raz widzę przepis na obiad z masłem orzechowym! Genialne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)