wtorek, 17 lutego 2015

Wytrawny chlebek na bazie siemienia lnianego

To uniwersalny chlebek, ponieważ można go jeść zarówno na słodko, nakładając na kromkę konfiturę lub masło orzechowe, jak i jako dodatek do zup czy sałatek. A to dzięki temu, że w smaku nieco przypomina on chlebek kukurydziany, choć nie zawiera ani grama kukurydzy. Główną rolę gra tu siemię lniane, mimo że nie jest to składnik występujący tu w największej ilości, ale jego smak jest ewidentnie wyczuwalny. Smak tego chlebka jest wyjątkowy i delikatny, w żadnym stopniu nie przypomina innego wypieku, tym bardziej kupnego. Bardzo polecam, warto go upiec i sięgać po kolejne kromki.


Składniki:
1 szkl. mleka sojowego
1 łyżka octu jabłkowego
2 ¼ szkl. pełnoziarnistej mąki orkiszowej
60 g mielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka soli morskiej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (bez dodatku związków glinu)
160 g musu jabłkowego (niesłodzonego) lub startych na drobnych oczkach jabłek


Piekarnik rozgrzej do 180°C. Formę o wymiarach 20 x 10 cm wyłóż papierem do pieczenia.

W  misce wymieszaj mleko sojowe z octem, tak aby się zsiadło i powstała maślanka.

W osobnej większej misce wymieszaj mąkę, siemię lniane, sól i proszek do pieczenia.

Przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj. Przełóż ciasto do przygotowanej formy. Wierzch możesz udekorować płatkami migdałów lub pestkami. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez ok. 40 min.

Wyjmij chlebek z piekarnika i odczekaj 15 min, zanim wyciągniesz go z formy. Przed krojeniem musi całkowicie wystygnąć. 


4 komentarze:

  1. bardzo lubię takie chlebki :) fajny przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio jakoś opuściłam się w kwestii pieczenia chleba :( Czasami piekę go niemal codziennie, a później długa przerwa. Teraz nie mam wyjścia, Twój chlebek wygląda baaaaardzo smakowicie, więc nic innego mi nie pozostaje tylko zakasać rękawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam podobnie :) najpierw piekę jak oszalała kilka dni z rzędu, ale potem lubię zrobić przerwę na owsianki :) a ten chlebek smakuje bosko :) polecam tym bardziej, że zrobienie go nie zajmie Ci dużo czasu, kwestia wymieszania składników :)

      Usuń
  3. ja również piekę chleb, i też niestety mam okres "wzlotów i upadków" jeśli chodzi o regularne pieczenie ;)

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP