środa, 18 lutego 2015

Kaszka jaglana a’la masło orzechowe

Idealna propozycja na śniadanie – delikatna i sycąca zarazem. Najpyszniejsza kaszka, jaką w życiu jadłam. Podejrzewam, że zasmakowałaby chyba każdemu maluchowi. Na pierwszy plan przebija się smak masła orzechowego i to mi się bardzo podoba…


Składniki na 1 porcję:
3 duże łyżki kaszy jaglanej
garść rodzynek
1/3 szkl. roślinnego mleka
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżeczka syropu klonowego
1 banan
1 łyżka uprażonych płatków migdałowych lub posiekanych orzechów


Kaszę jaglaną i rodzynki wrzuć do wrzątku, gotuj przez ok. 10 min., trochę krócej niż zaleca producent na opakowaniu. Następnie rozcieńcz kaszę mlekiem, dodaj też masło i całość dokładnie zamieszaj, podgrzewając na małym ogniu. Na koniec dorzuć pokrojonego w plasterki banana oraz syrop klonowy Zamieszaj, przełóż do miseczki i udekoruj płatkami migdałów lub orzechami. Dodatek w postaci świeżych owoców mile widziany. Zajadaj, póki gorące! Mniam, pycha!


7 komentarzy:

  1. Uwielbiam jaglankę pod każdą postacią, a Twoja wygląda cudownie :) Z bananem nie jem jej zbyt często, ale wiem że smakuje świetnie. No i to masło orzechowe :):)

    OdpowiedzUsuń
  2. kasza jaglana na słodko to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie :) Musiało być megaaaa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham kasze jaglaną, będę zaglądała - jestem wegetarianką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, cieszę się bardzo i zapraszam :)

      Usuń
  5. Uwielbiam jaglaną na śniadanie, ale jakoś wolę łączyć ją z jabłkiem albo pomarańczą i masłem orzechowym ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co kto lubi, z pewnością też byłoby pycha :)

      Usuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP