niedziela, 22 lutego 2015

Wytrawna tarta z porami

Leniwe niedzielne popołudnie, za oknem pochmurno i siąpi deszcz, więc zainspirowana pysznymi roślinnymi przepisami Leanne Campbell, postanowiłam chwilę pobyć w kuchni i zabrać się za tą genialną tartę. Bardzo prosta w wykonaniu, warto jednak uprzednio przygotować i pokroić sobie składniki: pory, grzyby, pomidory i oliwki. Spód tarty nie jest typowy – nie zawiera mąki, lecz ziemniaki, dzięki czemu w moim odczuciu tarta zyskuje na delikatności. Przed chwilą skończyłam pałaszować, dlatego teraz najedzona i szczęśliwa, dzielę się przepisem z Tobą… 


Składniki (6 porcji):

Ciasto:
2 średnie ziemniaki
1 kostka miękkiego tofu
¼ szkl. mleka sojowego
2 łyżki płatków drożdżowych (nadają potrawom serowo-orzechowy smak)
2 łyżki zmielonych migdałów
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki soli morskiej
¼ łyżeczki czarnego pieprzu

Farsz:
3 średnie pokrojone pory
4 suszone podgrzybki
3 ząbki czosnku
2 łyżki białego wina
1 kostka miękkiego tofu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka soli morskiej
1 szkl. pełnoziarnistej bułki tartej (lub czerstwa albo podpieczona w piekarniku pełnoziarnista bułka zmiksowana w blenderze)
1 łyżeczka estragonu
1 łyżeczka tymianku
1 szkl. pokrojonych pieczarek
½ szkl. pokrojonych suszonych pomidorów (bez dodatku oliwy)
½ szkl. mleka sojowego
1 szkl. pokrojonych oliwek




Piekarnik rozgrzej do 180°C. Ziemniaki umyj, obierz, zetrzyj i odciśnij sok. Przełóż do miski, dodaj pokruszone tofu, mleko sojowe, płatki drożdżowe, zmielone migdały i przyprawy. Ciasto dokładnie wymieszaj i rozprowadź w formie do tarty. Piecz spód przez 25 min., aż nabierze złocistobrązowego koloru. Wyjmij z piekarnika.


Podgrzybki opłucz i zalej niewielką ilością wrzącej wody, odczekaj chwilę, aż zmiękną. Wyjmij je, dokładnie odciśnij i pokrój w paseczki. Wodę pozostałą z moczenia grzybów wylej na patelnię, podgrzej, dorzuć pokrojone pory i przeciśnięty czosnek. Po chwili dodaj wino i gotuj około 5 minut, a następnie zdejmij z ognia.

W dużej misce wymieszaj tofu, sok z cytryny, bułkę tartą, grzyby, przyprawy, suszone pomidory, mleko i oliwki. Na koniec dorzuć pory i delikatnie wymieszaj. 

Przenieś farsz na podpieczony spód i rozłóż go równomiernie. Ponownie wstaw do piekarnika i zapiekaj jeszcze 30-35 min.

Przed podaniem tarta powinna odczekać 10-15 min.

Smacznego!


4 komentarze:

  1. brzmi fantastycznie na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis! Zaskoczyły mnie składniki ciasta. Do tej pory takiego nie robiłam, więc muszę koniecznie spróbować. Nadzienie też bardzo smakowicie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe zestawienie smaków, trzeba będzie wypróbować.

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP