Pieczone jabłka z dodatkiem korzennych przypraw uwielbiam w każdej postaci, a w tej wersji smakują naprawdę cudownie! Słodkie rodzynki i chrupiące migdały świetnie dopełniają całość, a ciasto, mimo, że zrobione z mąki razowej, jest bardzo delikatne. Fajny pomysł na śniadanie, może niekoniecznie to zabiegane w tygodniu, prędzej na spokojny weekendowy poranek.
Składniki:
Ciasto:
3 ½ szkl. pszennej mąki razowej typ 2000
1 łyżka syropu klonowego
½ łyżeczki soli morskiej
2 ½ łyżeczki drożdży instant
1 ½ szkl. ciepłej wody
Nadzienie:
3 duże jabłka
½ szkl. posiekanych migdałów
¾ szkl. rodzynek
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Wszystkie składniki ciasta wymieszaj w dużej misce. Zagniataj przez ok. 8-10 min, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Podziel je na 8 równych części, przykryj ściereczką i pozostaw na ok. 40 min.
Jabłka obierz, pokrój w 1 cm kosteczkę i przenieś do miski. Dodaj rodzynki, lekko podprażone migdały, syrop klonowy i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
Po 40 minutach rozwałkuj każdą część ciasta na placek o średnicy ok. 7 cm. Na środek każdego z nich nałóż 1 ½ łyżki nadzienia, zwiń brzegi w taki sposób, aby powstał półksiężyc.
Piekarnik rozgrzej do 220 °C. Gotowe pierożki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryj ściereczką. Niech podrosną jeszcze ok. 15 min.
Wstaw do piekarnika i zapiekaj 20-25 min. Najlepsze są jeszcze na ciepło, jednak dobrze byłoby, gdyby po wyjęciu odczekały ok. 10 min. Chyba, że podobnie jak ja, zaryzykujesz poparzenie podniebienia gorącymi kawałkami jabłek.
Bardzo fajny śniadaniowy pomysł :) Wygląda znakomicie !
OdpowiedzUsuńPolecam, są pyszne i bardzo delikatne :)
Usuń