Nie jestem do końca pewna, czy w tym przypadku możemy mówić
o przepisie, jednak od czasu do czasu będę tu umieszczała dania, które po
prostu ułatwią roślinożercom codzienne życie. Przeważnie każdy weganin spędza w kuchni nieco więcej czasu na przygotowanie
świeżych, nieprzetworzonych produktów, na obieranie i krojenie warzyw czy
owoców. Oczywiście nie mam nic przeciwko. Ja uwielbiam gotować i czasami na
dłużej zamieszkać w kuchni. Jednak, jak chyba każdy, mam takie dni, kiedy nie
mam czasu lub ochoty na nic. Dlatego wtedy korzystam z mrożonych warzyw (dobra
alternatywa na tę porę roku), wcześniej namaczam i gotuję rośliny strączkowe i
dzięki temu przygotowanie zdrowego obiadu czy kolacji zajmuje mi nie więcej niż
15 min. Dziś proponuję zdrowy lunch box do pracy: duszoną cieciorkę
z rukolą, marchewkę i groszek z koperkiem oraz kiełbaski seitanowe - możesz
zastąpić sojowymi. Tego rodzaju
kiełbaski znajdziemy w prawie każdym większym supermarkecie lub w sklepach
internetowych. Uważam, że ich walory smakowe są coraz lepsze i naprawdę z
powodzeniem mogą zastąpić mięso. Należy jednak pamiętać, że choć i tak są
zdrowsze od odzwierzęcych odpowiedników, są to produkty przetworzone, dlatego sięgajmy
po nie od czasu do czasu.
Składniki:
½ szkl. cieciorki (moczona wcześniej w wodzie przez kilka
godzin)
dwie duże garście rukoli
1 łyżeczka nasion kuminu
4 mrożone kostki bulionowe lub 2 łyżki oliwy
200 g mrożonego groszku
200 g mrożonych mini marchewek
2 łyżki soku z cytryny
pęczek świeżego koperku (lub jedna łyżka koperku
suszonego)
sól, pieprz
2 kiełbaski seitanowe (lub sojowe)
Cieciorkę opłucz, przełoż do garnka i gotuj przez ok. 1
godzinę lub do miękkości, odcedź. Rukolę opłucz, osusz i delikatnie posiekaj. Na
patelni rozgrzej 2 kostki bulionu lub 1
łyżkę oliwy. Dorzuć nasiona kuminu i pozwól, aby uwolnił się ich aromat. Wrzuć
cieciorkę, podgrzej ją chwilę (ok. 3-4 min), mieszając, a następnie dorzuć rukolę, zamieszaj, przykryj i poczekaj, aż
rukola zmięknie, co powinno zająć ok. 1 min. W rondlu ponownie rozgrzej pozostałą część bulionu lub
oliwy, wrzuć marchew i groszek, wciśnij sok z cytryny, przykryj i duś ok. 7
min, aż warzywa będą miękkie, na koniec dodaj posiekany koperek, dopraw solą i
pieprzem do smaku.
Na koniec rozgrzej patelnię grillową i smaż kiełbaski z
każdej strony, aby ładnie się zarumieniły.
Gotowe. Możesz zajadać od razu, albo podobnie, jak ja
zapakować w pudełka i zabrać ze sobą do pracy.
Bardzo lubię takie praktyczne przepisy. Sama na co dzień zabieram pojemniki do pracy, a czasem pomysłów już brak. Dzięki!
OdpowiedzUsuńWszystko wygląda przepysznie, zwłaszcza ta sałataka z cieciorką mi się podoba ;) A takich kiełbasek nigdy nie jadłam :P
OdpowiedzUsuń