Kostki bulionowe


Staram się używać jak najmniej tłuszczu podczas gotowania. Uważam, że do prawidłowego funkcjonowania nie są nam potrzebne przetworzone i bardzo kaloryczne oleje, które nie przynoszą nam żadnych korzyści zdrowotnych. Co prawda niektóre oleje zawierają witaminę E i kwasy tłuszczowe omega-3, ale wystarczy, że będziemy czerpać w postaci naturalnej, np. w orzechach, pestkach oraz avokado. O tłuszczach napiszę jeszcze osobny post.
A tymczasem od czasu do czasu gotuję bulion i zamrażam tak, jak kostki do lodu. Służą mi one jako zastępnik tłuszczu przy przyrządzaniu różnych potraw.

Skład:
4 średnie marchewki
2 piertuszki
½ dużego selera
1 por
¼ głowy kapusty
5 kawałków suszonych grzybów
1 mała cebula
2,5 l wody
Przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 4 ziarenka pieprzu, 1 łyżeczka soli morskiej


Warzywa obierz , opłucz, włóż do dużego garnka. Zalej wodą i zagotuj. Zmniejsz  ogień i dodaj sól, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Cebulę delikatnie opiecz na palniku kuchenki i dołóż do garnka wraz z kawałkami grzybów. Przykryj garnek pokrywką, lekko ją uchylając. Gotuj na małym ogniu przez 1-1 ½ godz. (im dłużej tym lepiej). Po ugotowaniu zostaw bulion na 10 min. i odcedź. Część możesz wykorzystać do przyrządzenia zupy, a resztę przelej do foremek na lody i zamróź. 

1 komentarz:

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP