Staram się używać jak najmniej tłuszczu podczas gotowania.
Uważam, że do prawidłowego funkcjonowania nie są nam potrzebne przetworzone i
bardzo kaloryczne oleje, które nie przynoszą nam żadnych korzyści zdrowotnych.
Co prawda niektóre oleje zawierają witaminę E i kwasy tłuszczowe omega-3, ale wystarczy,
że będziemy czerpać w postaci naturalnej, np. w orzechach, pestkach oraz
avokado. O tłuszczach napiszę jeszcze osobny post.
A tymczasem od czasu do czasu gotuję bulion i zamrażam tak,
jak kostki do lodu. Służą mi one jako zastępnik tłuszczu przy przyrządzaniu
różnych potraw.
Skład:
4 średnie marchewki
2 piertuszki
½ dużego selera
1 por
¼ głowy kapusty
5 kawałków suszonych grzybów
1 mała cebula
2,5 l wody
Przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 4
ziarenka pieprzu, 1 łyżeczka soli morskiej
Warzywa obierz , opłucz, włóż do dużego garnka. Zalej wodą i
zagotuj. Zmniejsz ogień i dodaj sól,
liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Cebulę delikatnie opiecz na palniku
kuchenki i dołóż do garnka wraz z kawałkami grzybów. Przykryj garnek pokrywką,
lekko ją uchylając. Gotuj na małym ogniu przez 1-1 ½ godz. (im dłużej tym
lepiej). Po ugotowaniu zostaw bulion na 10 min. i odcedź. Część możesz
wykorzystać do przyrządzenia zupy, a resztę przelej do foremek na lody i
zamróź.
Dobrze jest mieć w zapasie takie kostki!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam