Właśnie wyjęłam z piekarnika, w domu roznosi się cudowny
zapach kokosa. Jest jeszcze gorący, więc szybko robię zdjęcia, bo tylko to
powstrzymuje mnie, aby od razu go nie zjeść. Zresztą, co ja tu będę się rozpisywać, zamieszczam
przepis i zachęcam do wypróbowania.
Składniki:
1 ½ szkl. górskich
płatków owsianych
1 szkl. migdałów
1 łyżeczka cynamonu
1 szkl. mąki kokosowej (można zastąpić wiórkami kokosowymi)
½ łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia (warto zaopatrzyć się w
proszek bez dodatku związków glinu)
4 dojrzałe banany
2 łyżki syropu klonowego lub pasty daktylowej
2 łyżeczki nasion chia + 3 łyżki gorącej wody lub 2 łyżki
mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody
1/3 szkl. mleka roślinnego (najlepiej kokosowe)
½ tabliczki gorzkiej czekolady
2 garście rodzynek
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Formę keksówkę wyłóż papierem
do pieczenia.
Płatki, migdały, cynamon i wiórki kokosowe, jeśli ich
używasz, wrzuć do blendera i zmiksuj na drobny proszek. Przesyp mieszankę do
dużej miski. Dodaj mąkę kokosową, sodę i proszek. Przygotuj zastępnik jajka:
nasiona chia lub zmielone siemię zalej odpowiednią ilością wody i odczekaj
chwilę. Powstanie galaretowata substancja, która zwiąże wszystkie składniki. W
międzyczasie obierz banany i za pomocą widelca zgnieć na papkę. Dodaj bananową
miazgę oraz roślinne jajo, syrop klonowy lub pastę daktylową oraz mleko do
suchych składników i dokładnie zamieszaj. Czekoladę posiekaj i dodaj wraz rodzynkami do ciasta. Ponownie zamieszaj.
Masę wyłóż do przygotowanej wcześniej formy i zapiekaj przez
ok. 1 godzinę. Odczekaj chwilę, wyjmij z formy i przestudź.
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńcudownie pyszny ten chlebek!
OdpowiedzUsuńChlebki bananowe rządzą :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba zarówno smak, jak i wygląd chlebka ;) Uwielbiam połączenie bananów z kokosem ;)
OdpowiedzUsuńwyobrażam już sobie cudowny zapach, a co więcej smak tego chlebka - bananowy najlepszy! :)
OdpowiedzUsuń