Pasta daktylowa


Moim zdaniem najlepszy słodzik do wszelkiego rodzaju ciast, koktajli czy deserów.  Ja uwielbiam wyjadać ją prosto ze słoiczka, dlatego zwykle przygotowuję większą ilość. Idealnie sprawdza się jako smarowidło do naleśników czy kanapek. Można pokusić się także o zrobienie wersji czekoladowej (wówczas bądź przygotowany na to, że słoiczek takiej pasty nie doczeka wykorzystania go do czegokolwiek) i dodać 4 łyżki kakao na 150 g daktyli. Proponuję od razu zrobić większą ilość i przechowywać w lodówce, tak, aby w każdej chwili móc sięgnąć po ten jeden z najzdrowszych zastępników cukru.

Składniki:
Daktyle
Mleko sojowe lub migdałowe

Daktyle wrzuć najlepiej do wąskiego i głębokiego naczynia i zalej mlekiem tak, aby były one jedynie przykryte (zbyt duża ilość mleka sprawi, że pasta będzie za rzadka) Po ok. dwóch godzinach daktyle rozmiękną i zaczną się łuszczyć. Odlej odrobinę płynu i miksuj całość do uzyskania gładkiej, cudownie słodkiej masy.


Jeżeli zależy Ci na czasie, możesz skrócić czas przygotowania pasty i delikatnie podgrzać daktyle w mleku. Szybciej zmiękną i będzie można od razu zmiksować. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP