niedziela, 15 lutego 2015

Dostojny jarmuż w pomidorach

Do końca średniowiecza jarmuż był jednym z najpopularniejszych zielonych warzyw w całej Europie. Dziś nieco zapomniany, a szkoda. W mojej okolicy jest do kupienia tylko w jednym sklepie, tak więc muszę jechać na drugi koniec miasta. Kiedy już uda mi się go nabyć, robię większe zapasy i zamrażam. To cudowne warzywo uważane jest za jedno z najbardziej pożywnych. Zawiera silne przeciwutleniacze, jest bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, karotenoidów. Zawiera bardzo dużo żelaza oraz sulforafan mający właściwości przeciwnowotworowe. Warto jeść jarmuż. Na szczęście powoli wraca do łask. Ma wszechstronne zastosowanie w kuchni, a to danie należy do moich ulubionych z jarmużem w roli głównej.


Składniki:
1 duża cebula
kilka dużych liści jarmużu
4 pomidory
150 g wędzonego tofu
300 ml przecieru pomidorowego (najlepiej ekologicznego w butelkach lub domowego)
¾ szkl. mleka kokosowego
½ łyżeczki mielonego kuminu
1 czubata łyżeczka curry
½ łyżeczki papryki
odrobina bulionu lub oliwy
garść uprażonych płatków migdałowych


Cebulę pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej bulion/oliwę i wrzuć cebulę. Poczekaj, aż się zeszkli i po chwili dodaj poszarpane liście jarmużu. Całość przykryj i duś na średnim ogniu przez ok. 10 min. W międzyczasie sparz pomidory gorącą wodą i zdejmij z nich skórkę. Pokrój je w niezbyt drobną kostkę, podobnie, jak tofu. Dodaj pomidory, tofu, przyprawy i mleko, całość dokładnie zamieszaj. Po chwili wlej także 300 ml przecieru i duś jeszcze kilka minut. Na koniec dopraw danie solą do smaku.

Ja do jarmużu w pomidorach podaję kaszę pęczak. Ok. 1 min przed końcem jej gotowania dorzucam dwie duże garście zielonych warzyw, np. szpinaku, co zwiększa wartość odżywczą. 

Danie warto podać posypane prażonymi migdałami, kiełkami, kolendrą lub pietruszką. 

4 porcje 





4 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie, uwielbiam takie dania :) Niestety nigdzie nie mogę znaleźć jarmużu :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, niestety jarmuż rzadko jest dostępny w sklepach :( mi czasami udaje się go znalezć w Realu, więc jak jest, kupuję więcej i robię zapasy w zamrażarce.

      Usuń
  2. Przepiękne kolory! Na tak apetyczne danie człowiek od razu ma ochotę :)

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP