piątek, 13 lutego 2015

Waniliowe masło z orzechów nerkowca

Nie mogę zrozumieć, z jakiego powodu (prawdopodobnie z powodu mojego lenistwa) zawsze kupowałam gotowe masło orzechowe w sklepie. Kiedy zorientowałam się, jak bardzo nadszarpnęło to mój domowy budżet, postanowiłam wyprodukować masło orzechowe sama. Początkowo byłam sceptycznie nastawiona - sądziłam, że z pewnością coś się nie uda i nie wyjdzie tak dobre i kremowe jak to kupne. No cóż, zawiodłam się – wyszło oszałamiająco doskonałe!!! Zdałam sobie sprawę, że tak naprawdę nie znałam prawdziwego smaku masła orzechowego. To najlepsze masło, jakie w życiu jadłam i żadne kupne nie może się z nim równać. Doskonałe do wszystkiego: ciast, ciasteczek, koktajli, kremów, kanapek, a zwłaszcza do wyjadania prosto ze słoika. Jeżeli jesteś w posiadaniu dobrego blendera i odrobiny cierpliwości – do dzieła!


Składniki:
2 szklanki orzechów nerkowca
½ laski wanilii (idealnie komponuje się z nerkowcami)


Nastaw piekarnik na 180°C, blachę wyłóż papierem do pieczenia, równomiernie rozsyp na niej nerkowce i wstaw do piekarnika. Praż orzechy ok. 10 min., tak aby lekko zbrązowiały – nie mogą się jednak za bardzo przypiec, warto do nich od czasu do czasu zaglądać i je przewracać. Oczywiście masło można zrobić też z surowych, nieprażonych nerkowców, wówczas jednak ich blendowanie może zająć nieco więcej czasu. Poza tym uważam, że masło z uprażonych orzechów smakuje lepiej, jest bardziej aromatyczne. 

Wyciągnij nerkowce z piekarnika i od razu przesyp do kielicha blendera.

I zaczynamy… miksuj, miksuj, miksuj… Twoja cierpliwość wkrótce zostanie wynagrodzona, a spod orzechowych okruszków zacznie wypływać cudownie kremowe i niesamowicie pachnące masło.

Warto co jakiś czas dać maszynie odsapnąć, aby jej nie zamęczyć. Mój blender ma 3 minutowy system pracy, po czym sam automatycznie się wyłącza. Zostawiam go na 1 min, w międzyczasie zeskrobuję orzechowe okruchy ze ścianek, po czym znowu uruchamiam go na 3 min, itd. Mi uzyskanie masła zajmuje 6 takich rund, czyli ok. 18 min. 

Przy ostatnim etapie miksowania dorzuć wyskrobane ziarenka wanilii.

Gotowe masło przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce.

Z podanej ilości orzechów otrzymasz 1 szklankę masła. Polecam wykorzystać je w przepisie na pieczone bataty z masłem orzechowym i bakaliami.

3 komentarze:

  1. jak dla mnie nic nie pobije masła z nerkowców, uwielbiam je zarówno jak i same orzechy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj w końcu muszę się zebrać i zrobić masło orzechowe. Twoje wygląda doskonale :)

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP