środa, 20 stycznia 2016

Owsianka-jaglanka

Jem ją od dwóch tygodni bez przerwy i jeszcze mi się nie znudziła. Bardzo przypadło mi do gustu kremowe połączenie płatków owsianych i kaszy jaglanej, reszta to kwestia dowolna; ja nie zrezygnowałabym z wiórków kokosowych i świeżych owoców, za każdym razem warto też dorzucać nasiona chia i nasiona lnu, ponieważ są cennym źródłem kwasów omega 3.To śniadanie smakuje wspaniale i wygląda wspaniale, jest bardzo sycące, niezastąpione przed wyjściem w mroźny poranek. 


Składniki:
2 ½ szklanki mleka ryżowego 
4 łyżki płatków owsianych
4 łyżki kaszy jaglanej (opłukanej i przelanej wrzątkiem)
5 sztuk daktyli (pokrojonych na mniejsze kawałki)
1 łyżka nasion chia lub lnu
2 kopiaste łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki rodzynek
2 łyżki pestek dyni/płatków migdałowych
świeże owoce do podania 


Do rondla wlej mleko, wsyp płatki owsiane oraz przygotowaną kaszę, wstaw na średni ogień. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 15 minut, mieszając całość co 2-3 minuty. Zdejmij garnek z ognia, wrzuć do niego pozostałe składniki: daktyle, nasiona chia, wiórki kokosowe, rodzynki i pestki, całość dokładnie zamieszaj i odstaw jeszcze na 7-10 minut. Przełóż do dwóch misek i udekoruj pokrojonymi świeżymi owocami (możesz też orzechami, nasionami lub czymkolwiek chcesz). Zajadaj, póki ciepłe. 

2 porcje


5 komentarzy:

  1. Dzisiaj zrobilam sobie sniadanie z Twojego przepisu. Musze przyznac,ze ta owsianko-jaglanka,to super pomysl na przemycenie owsianki,bo jej samej nie lubie. To polaczenie smakow,to strzal w dziesiatke! Dzieki Tobie znalazlam sposob na przemycenie platkow owsianych. Przepis super i smakowalo mi wysmienicie;-). Dziekuje i pozdrawiam:-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja Droga, bardzo się cieszę i dziękuję za miły komentarz ;)

      Usuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP