środa, 27 stycznia 2016

Ciasteczka z musli

Przepis jest nieskomplikowany, a składników zaledwie kilka, ale właśnie tego typu desery są w kuchni najważniejsze. Te ciasteczka najlepiej smakują na śniadanie, podane w towarzystwie sałatki owocowej-są kruche i delikatnie słodkie, choć tak naprawdę ich smak zależny będzie od rodzaju musli, który wybierzesz.


Składniki na około 30 ciasteczek:
1 ½ szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej
1/3 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżka cukru waniliowego 
1/3 szklanki oleju kokosowego
¾ szklanki mleka ryżowego/migdałowego/owsianego
1 ½ szklanki dowolnego musli


Piekarnik rozgrzej do 175°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Do miski wsyp mąkę, cukier, cukier waniliowy. W osobnym naczyniu połącz mleko i rozpuszczony olej kokosowy, przelej mokre składniki do suchych i zamieszaj. Na koniec delikatnie wmieszaj w ciasto musli. Z powstałej masy lep ciasteczka o średnicy około 3 cm i układaj je na przygotowanej blasze. Wstaw do piekarnika i piecz 15-20 minut. Wyjmij i przed podaniem poczekaj, aż całkowicie przestygną.

5 komentarzy:

  1. Ale muszą być chrupiące, a przepis taki prosty! Zachwycam się :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniały pomysł na ciacha, przyznam, że wieki takich nie chrupałam, a te wyjątkowo kuszą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zacznę pojawiać się w kuchni częściej. Obiecuję! :D

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP