czwartek, 28 maja 2015

Truskawkowy mus jaglany


Delikatna i orzeźwiająca propozycja. Bazę stanowi oczywiście kasza jaglana, której zdrowotne właściwości można by wymieniać w nieskończoność. Przede wszystkim dobrze wpływa na nasz układ trawienny i jest lekkostrawna, dzięki czemu warto podawać ją dzieciom. A zwłaszcza w formie takiego deseru. W roli głównej smak truskawek i wanilii, mus nie jest za słodki, ale zdecydowanie sycący, dzięki czemu należy poważnie rozważyć przygotowanie go na śniadanie. 



Składniki:
8 łyżek kaszy jaglanej
6 sztuk daktyli
2 czubate łyżki gęstego mleka kokosowego
2 szklanki truskawek (ok.300g)
ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki soku z cytryny
uprażone płatki migdałów i truskawki do podania


Kaszę jaglaną dokładnie opłucz, sparz wrzątkiem, wraz z daktylami przełóż do garnka i ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Kiedy kasza będzie gotowa, dodaj do garnka mleko kokosowe i dokładnie zamieszaj. Odłóż na moment do przestudzenia. 

Do kielicha blendera wrzuć umyte i obrane z szypułek truskawki, dodaj ziarenka wanilii, syrop klonowy i sok z cytryny. Zmiksuj na gładką masę. Do czerwonego soku dorzuć teraz ugotowaną kaszę z daktylami oraz mlekiem kokosowym i ponownie miksuj do uzyskania gładkiej masy. Przełóż do pucharków lub kieliszków, ozdób kawałkami truskawek i płatkami migdałowymi. Zajadaj na ciepło lub, jeżeli wolisz, poczekaj, aż mus ostygnie i nieco stężeje. 

2 porcje


6 komentarzy:

  1. uwielbiam takie jaglane kremy, mogłabym jeść, jeść i jeść - cudowne! pięknie podałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ubiegłaś mnie :-) Ale to nic, coś tam zmodyfikuję i też się pochwalę :-)
    piękne zdjęcia!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda niesamowicie :-) Świetny przepis.Pozdrawiam i zapraszam do siebie zzyciaannyt.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale smakowicie wygląda :} Chwyciłabym teraz jeden pucharek :)

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP