sobota, 30 maja 2015

Cukiniowe wstążki z pietruszkowym pesto


Wystarczy zwykła obieraczka do warzyw, aby wyczarować pyszne i bezglutenowe, bo warzywne wstążki, które z powodzeniem zastąpią te makaronowe. Podane otulone aromatyczną, ziołowo-orzechową pastą zamieniają się w lekkie i interesujące danie. Domowe pesto możesz zrobić z dowolnych ziół, nie tylko z bazylii-nasza pietruszka równie dobrze się nadaje. Spójrz, jak to warzywne, intensywne zielone tagiatelle pięknie prezentuje się na talerzu.



Składniki:
3 małe cukinie
drobina oliwy
pęczek natki pietruszki
3 łyżki pestek dyni
skórka starta z ½ cytryny
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
3 łyżki oleju z pestek dyni
czerwony pieprz do podania (opcjonalnie)


Za pomocą obieraczki do warzyw pokrój cukinię w wąskie paski. Rozgrzaną patelnię skrop odrobiną oliwy i wrzuć wstążki. Na średnim ogniu podsmażaj je przez 3 minuty, po czym przełóż do miski.

Do blendera wrzuć natkę, pestki dyni, skórkę i sok z cytryny oraz odrobinę soli i pieprzu. Miksuj, dolewając stopniowo oliwę do momentu, aż uzyskasz właściwą konsystencję.

Dodaj pesto do miski z cukinią i delikatnie wymieszaj. Przełóż na talerz i podawaj udekorowane czerwonym pieprzem.

2 porcje


1 komentarz:

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP