poniedziałek, 8 czerwca 2015

Sezamowy torcik z truskawkami


Truskawkowy sezon trwa w najlepsze, tak więc jedzmy, jedzmy, jedzmy - ile się da, ponieważ nie zdążymy się obejrzeć, a będzie po wszystkim. Idealnym sposobem na wydobycie cudownego smaku truskawek jest pieczenie ciast z ich dodatkiem – nie za słodkich, delikatnych, z soczystymi kąskami owoców. Poniższy deser łączy w sobie wszystkie te zalety, a jego autorką jest pani Magdalena Cielenga-Wiaterek (nieznacznie zmodyfikowałam kilka składników). Na przepis natknęłam się przeglądając strony czasopisma Vege – mój wzrok przyciągnęło połączenie truskawek i sezamowej pasty tahini. Musiałam je wypróbować, a efekty okazały się mieć zaskakujący smak. 



Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:
1 ½ szklanki truskawek
1 ½ szklanki waniliowego mleka ryżowego
2 łyżki soku z cytryny
1 szklanka górskich płatków owsianych
½ szklanki migdałów
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 szklanki tahini
1/3 szklanki syropu klonowego


Piekarnik rozgrzej do 190°C. Tortownicę delikatnie natłuść i wyłóż papierem do pieczenia.

Truskawki opłucz, obierz z szypułek. Jedną szklankę truskawek pokrój w kostkę, a pozostałą część przekrój na połówki.

Do mleka wlej sok z cytryny i zamieszaj. Odłóż na moment, aby się ścięło i powstała roślinna maślanka. 

Płatki owsiane wraz z migdałami zmiel w blenderze na jednolity proszek. Przesyp do miski, dodaj do nich mąkę kukurydzianą i sodę, zamieszaj. 

Do maślanki dodaj pastę tahini oraz syrop kolnowy i za pomocą trzepaczki połącz je ze sobą. Przelej mokre składniki do suchych i zamieszaj. Na koniec wmieszaj truskawkowe kostki w ciasto i przełóż je do tortownicy. Przed włożeniem do piekarnika udekoruj wierzch pozostałymi połówkami truskawek. Zapiekaj przez 45-50 minut. 

Przed wyjęciem z formy ciasto należy całkowicie wystudzić.



4 komentarze:

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP