poniedziałek, 25 maja 2015

Tofucznica z pomidorami i bazylią

To tofucznica we włoskim stylu, choć nie jestem do końca pewna, czy tofu można łączyć z włoską kuchnią. Fakt, że coraz więcej osób rezygnuje ze spożywania mięsa i innych składników odzwierzęcych sprawia, że na polskim rynku pojawia się coraz większa różnorodność produktów skierowanych do wegetarian. Dzięki uprzejmości firmy Polsoja miałam okazję wypróbować kilka nowych rodzajów tofu w bardzo interesujących wariacjach smakowych. Jednym z nich jest tofu z pomidorami i bazylią – idealnie sprawdzi się w różnego rodzaju przystawkach, na przykład w sałatkach czy koreczkach. Ja jednak postanowiłam wypróbować je w tofucznicy. Sprawdziło się idealnie, ponieważ ma delikatną strukturę, a aromat pomidorów i bazylii jest mocno wyczuwalny. Aby go wzmocnić, dodałam od siebie jeszcze kilka suszonych pomidorów, które uwielbiam. Jednak nie jest to konieczne - jeżeli ich nie masz, możesz je pominąć, ponieważ samo tofu jest już wystarczająco aromatyczne.


Składniki na 2 porcje:
1 ząbek czosnku
3-4 sztuki suszonych pomidorów (nie w oliwie)
1 mała cebula 
6-8 sztuk brązowych pieczarek 
1 łyżka oliwy 
1 kostka bio tofu z pomidorami i bazylią Polsoja 
sól kala namak 
pieprz 
kilka listków bazylii 
pomidorki koktajlowe do podania


Pokrój warzywa: czosnek w drobną kostkę, suszone pomidory w wąskie paski, cebulę w piórka, a pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć najpierw czosnek i pomidory i podsmaż pół minuty tak, aby aromatyzowały oliwę. Wrzuć cebulę oraz pieczarki i smaż całość przez ok. 5 minut. Prosto na patelnię wkrusz tofu, dopraw solą kala namak i pieprzem, podgrzewaj jeszcze przez kolejne 5 minut. 

Tofucznicę podawaj udekorowaną listkami bazylii i połówkami pomidorków. 

Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Głodna się robię od czytania Twoich przepisów - na jutrzejsze śniadanie musowo pójdzie tofucznica :)

    OdpowiedzUsuń

Witam! Miło mi Ciebie gościć, proszę o wyrażenie swojej opinii na temat aktualnego posta. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

TOP